Last news in Fakti

20 Август, 2022 20:07 1 546 4

Освободиха хотел след 18 часа преговори с похитители

  • сомалия-
  • атентат-
  • освободени-
  • терористи-
  • могадишу

Специалните части на Сомалия са ликвидирали тероистите

Освободиха хотел след 18 часа преговори с похитители - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

След битка, продължила повече от 18 часа, сомалийските сили за сигурност поеха контрола над хотел Hayt в сомалийската столица Могадишу, който беше нападнат от бойци от терористичната групировка Ал-Шабаб. Това съобщи сомалийският новинарски портал Shabelle Media Network.

Войниците от специалните части са завършили основната част от операцията по ликвидирането на терористите в хотела и сега търсят взривни устройства на покрива на четириетажната сграда. Все още няма точни данни за броя на загиналите. Телевизионният канал Ал Арабия съобщи за около 30 загинали. По-рано информационният портал Somali Guardian съобщи за 20 загинали. Сред тях са военни, чиновници, както и собственикът на хотела.

Екстремистите атакуваха хотел Hayt, популярен сред официални лица и военни, привечер на 19 август. Нападението е предшествано от експлозия на три тръбни бомби. Група бойци успяха да проникнат в сградата и да се барикадират в нея. Полицейският отряд, който е пристигнал на помощ, е бил нападнат от екстремисти близо до хотела. Рано сутринта близо до него е дислоциран артилерийски отряд, който започва да обстрелва сградата.

Ал-Шабаб е създадена в Сомалия през 2004 г. От 2008 г. нейните бойци периодично извършват терористични актове. До 2010 г. групата контролира огромни територии, но през лятото на 2011 г. е принудена да напусне столицата на Сомалия Могадишу и да премине към партизанска тактика срещу правителството на страната и неговите съюзници. През февруари 2012 г. един от лидерите на Ал-Шабаб обяви, че бойците са се присъединили към терористичната организация Ал-Кайда. Общият брой на Ал-Шабаб, според различни оценки, е до 10 000 бойци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амчи тъй

    4 2 Отговор
    де, ако няма такива прекрасни новини, как ще живеем ние обикновените хора?
  • 2 Мога Долу в Сомалия У

    2 1 Отговор
    грАДския транспорт са надули климатиците и кислород влиза когато се отварят вратите за да слизат и да се качва ПЪТници а не ПАСАЖери на спирките Пътнико своден Пътнико млАД
  • 3 Ние от Сомалия

    4 1 Отговор
    Сме първи дружки на товаришите путин и коньов
  • 4 ФЕЙКТИ

    1 0 Отговор
    Като чета коментарите и достоверноста на целия ви сайт "ФЕЙКТИ" Все повече се обеждавам, че новината ви е абсолютно на обратно. Демек истината е, че терористите са си взели хотел, бранен от хора, които не искат да го дават.
    А и като съдим постъпките ня Американците. Да не забравяме, че те и там стъпиха веднъж дваж...