Отидете към основна версия

4 713 4

Нов служебен премиер

  • гвинея-
  • премиер-
  • правителство

Бернард Гуму е новият министър-председател на Гвинея

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бернард Гуму, който преди заемаше поста министър на търговията, промишлеността и малките предприятия, беше назначен за премиер на преходното правителство на Гвинея. Това съобщи гвинейският новинарски портал Guineenews, цитирайки указ, подписан от президента за преходния период на Гвинея, полковник Мамади Думбуа.

От 17 юли Гуму изпълнява длъжността министър-председател поради заболяване на тогавашния ръководител на правителството Мохамед Беавога. Беавоги е в Рим от 16 юли, където е на медицински преглед.

В същото време бяха извършени рокади в правителството на Гвинея. Роз Паула Присемо напусна поста министър на информацията и комуникациите и зае овакантената позиция на министър на търговията, промишлеността и малките предприятия. Ибрахим Абе Силу е назначен за министър на хидроенергията и въглеводородите.

На 5 септември 2021 г. полковник Думбуа, който ръководеше елитната гвинейска специална част, обяви завземането на властта и задържането на президента Алфа Конде. Бунтовниците отмениха конституцията и създадоха органи за вземане на решения за висшата администрация на страната. Думбуа положи клетва на 1 октомври като президент на Гвинея за преходен период. На 1 май той заяви, че военните ще бъдат на власт в Гвинея през следващите 39 месеца. Тогава Думбуа намали този период до 36 месеца.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Преврат оскъпи драстично алуминия

    Гвинея е вторият по големина производител на боксит (най-важната алуминиева руда) в света. Военният преврат от 5 септември веднага се отрази на цената ...
    07.09.2021
    3 797
    2