Last news in Fakti

21 Август, 2022 16:50 4 699 4

Нов служебен премиер

  • гвинея-
  • премиер-
  • правителство

Бернард Гуму е новият министър-председател на Гвинея

Нов служебен премиер - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бернард Гуму, който преди заемаше поста министър на търговията, промишлеността и малките предприятия, беше назначен за премиер на преходното правителство на Гвинея. Това съобщи гвинейският новинарски портал Guineenews, цитирайки указ, подписан от президента за преходния период на Гвинея, полковник Мамади Думбуа.

От 17 юли Гуму изпълнява длъжността министър-председател поради заболяване на тогавашния ръководител на правителството Мохамед Беавога. Беавоги е в Рим от 16 юли, където е на медицински преглед.

В същото време бяха извършени рокади в правителството на Гвинея. Роз Паула Присемо напусна поста министър на информацията и комуникациите и зае овакантената позиция на министър на търговията, промишлеността и малките предприятия. Ибрахим Абе Силу е назначен за министър на хидроенергията и въглеводородите.

На 5 септември 2021 г. полковник Думбуа, който ръководеше елитната гвинейска специална част, обяви завземането на властта и задържането на президента Алфа Конде. Бунтовниците отмениха конституцията и създадоха органи за вземане на решения за висшата администрация на страната. Думбуа положи клетва на 1 октомври като президент на Гвинея за преходен период. На 1 май той заяви, че военните ще бъдат на власт в Гвинея през следващите 39 месеца. Тогава Думбуа намали този период до 36 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиги

    9 0 Отговор
    Гвинея дали знаят, че има континент Европа и държава България.
  • 2 123456

    10 1 Отговор
    Да идват в България и без това нямаме специалисти.
  • 3 Бернард Гуму

    5 0 Отговор
    за вас български приятели, може накратко да ми викате Гумата
  • 4 СЪМНЕНИЯ

    10 0 Отговор
    Американците също не знаят европейските държави. Даже континентите бъркат. Скоро гледах нещо като нашата скрита камера. Спират ги на улицата и ги питат елементарни неща за държави, континенти, за собствените им граници. Резултата беше потресаващ.