Отидете към основна версия

1 468 14

Макрон: Алжир ще помогне за диверсификацията на газовите доставки за Европа

  • франция-
  • алжир-
  • диверсификация-
  • европа-
  • доставки

Като повиши износа към Италия

Източник: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон приветства помощта, която Алжир ще окаже за диверсификацията на газовите доставки за Европа, като повиши износа към Италия. Това заяви той днес на втория ден от посещението си в африканската страна, предаде Франс прес.

"Не се състезаваме с Италия", увери френският държавен глава пред медиите, като подчерта "малката тежест на природния газ за енергийния микс" на Франция. Той благодари на Алжир за увеличаването на количествата, които се подават по газопровода, снабдяващ Италия.

Според Макрон "това е добре и за Италия, и за Европа. Доставките ще подобрят диверсификацията" на континента, силно зависим досега от руския газ.

Президентът отрече Франция да трябва да се моли за доставки на алжирски газ. "Франция зависи слабо от природен газ за своя енергиен микс, по-малко от 20%, от които алжирските доставки са от порядъка на 8-9%. Не сме в ситуация, в която алжирският газ е необходим за промяна на тези стойности", посочи той.

Макрон подчерта също, че Франция вече е осигурила необходимите ѝ количества за зимата и че складираните наличности са на 90% от капацитета. "Разбира се, хубаво е, че има тясно сътрудничество и повече природен газ за Италия", допълни той, като подчерта необходимостта от европейска солидарност.

Френският президент все пак заяви, че в дългосрочен план би желал задълбочаване на партньорството между "ТоталЕнержи" и алжирската "Сонатрак".

По време на срещата на високо равнище между Алжир и Италия в средата на миналия месец беше подписан договор за поделяне на произведени петрол и газ на стойност четири милиарда долара между италианската "Ени", американската "Оксиденшъл" и френската "Тотал".

Освен това Алжир обяви ново увеличение до края на годината на доставките на газ за Италия по газопровода "Трансмед". След началото на войната в Украйна, именно Алжир се превърна в най-големия доставчик за Апенините, изпреварвайки Русия.

От началото на 2022 г. Алжир е доставил на Италия 13,9 милиарди куб. метра газ, надвишавайки със 113% предвидените количества. Страната е най-големият африкански износител на газ и осигурява около 11% от консумацията на Европа.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини