26 Август, 2022 19:07 1 458 14

Макрон: Алжир ще помогне за диверсификацията на газовите доставки за Европа

  • франция-
  • алжир-
  • диверсификация-
  • европа-
  • доставки

Като повиши износа към Италия

Макрон: Алжир ще помогне за диверсификацията на газовите доставки за Европа - 1
Източник: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон приветства помощта, която Алжир ще окаже за диверсификацията на газовите доставки за Европа, като повиши износа към Италия. Това заяви той днес на втория ден от посещението си в африканската страна, предаде Франс прес.

"Не се състезаваме с Италия", увери френският държавен глава пред медиите, като подчерта "малката тежест на природния газ за енергийния микс" на Франция. Той благодари на Алжир за увеличаването на количествата, които се подават по газопровода, снабдяващ Италия.

Според Макрон "това е добре и за Италия, и за Европа. Доставките ще подобрят диверсификацията" на континента, силно зависим досега от руския газ.

Президентът отрече Франция да трябва да се моли за доставки на алжирски газ. "Франция зависи слабо от природен газ за своя енергиен микс, по-малко от 20%, от които алжирските доставки са от порядъка на 8-9%. Не сме в ситуация, в която алжирският газ е необходим за промяна на тези стойности", посочи той.

Макрон подчерта също, че Франция вече е осигурила необходимите ѝ количества за зимата и че складираните наличности са на 90% от капацитета. "Разбира се, хубаво е, че има тясно сътрудничество и повече природен газ за Италия", допълни той, като подчерта необходимостта от европейска солидарност.

Френският президент все пак заяви, че в дългосрочен план би желал задълбочаване на партньорството между "ТоталЕнержи" и алжирската "Сонатрак".

По време на срещата на високо равнище между Алжир и Италия в средата на миналия месец беше подписан договор за поделяне на произведени петрол и газ на стойност четири милиарда долара между италианската "Ени", американската "Оксиденшъл" и френската "Тотал".

Освен това Алжир обяви ново увеличение до края на годината на доставките на газ за Италия по газопровода "Трансмед". След началото на войната в Украйна, именно Алжир се превърна в най-големия доставчик за Апенините, изпреварвайки Русия.

От началото на 2022 г. Алжир е доставил на Италия 13,9 милиарди куб. метра газ, надвишавайки със 113% предвидените количества. Страната е най-големият африкански износител на газ и осигурява около 11% от консумацията на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    20 4 Отговор
    Алжирците само за тебе питат. Когато те провесят с бабето на някой чатал ще се сетиш.
  • 2 Хихи

    22 4 Отговор
    Евроиздънките лижат рязани пишки само да отърват кожите. Скоро ще ви припари под краката.
  • 3 Слънчев вятър

    18 4 Отговор
    Алжир настоява за пълно разкаяние на французите за годините на колониализма. За Макрон е изключително трудно да предприеме подобна стъпка.Алжир изобщо не бяга от резките политически стъпки.
  • 4 Хайл

    17 1 Отговор
    Кой едеот измисли непонятната дума "диверсификация " баба ми като я чуе и се страхува...АМАН ОТ ИЗМИСЛЕНИТЕ ДУМИ БЕЗ СМИСЪЛ...МИСЛИТЕ ЧЕ СТЕ ИНТЕРЕСНИ ЛИ-НЕ,НЕ СТЕ
  • 5 Милен

    20 3 Отговор
    При толкова много мераклии да ни продават "евтин" газ направо ми е чудно как цената на борсата в Европа постоянно върви нагоре?

    Коментиран от #6

  • 6 Упс!!

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Милен":

    Цената на борсата я интересуват наличности, а не евтин популизъм. Но да не разваляме вечерта на русофобите, нека се радват.
  • 7 Само да питам

    13 2 Отговор
    Какво стана с газта от Мозамбик?

    Коментиран от #9

  • 8 инфо

    11 0 Отговор
    Световни запаси от природен газ, източник: US Energy Information Administration (EIA), 2021 (млрд. куб.м.):
    Русия - 47, Иран - 34, Катар - 24, САЩ - 10, Саудитска Арабия - 8, Туркменистан - 7.5, Норвегия - 2, Канада - 2, Азербайджан - 1.
  • 9 Хайл

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Само да питам":

    Пълнят запалки с нея ;)
  • 10 А50

    12 2 Отговор
    Ще им стигне ли за бирата, че в Полша я спират. А без бира Васко кръпката ще колабира
  • 11 Помнете историята!

    19 3 Отговор
    Франсе да се моли и целува ръка на алжирец - доживях да им видя унижението.
  • 12 345

    6 3 Отговор
    Шутът Макарон съвсем е доизберкал.
  • 13 Додо

    11 0 Отговор
    Даже текстописците започнаха да не си вярват на написаното.То беше,, флотилия от кораби от Задокеанието спасява Европа от газова криза"После Катар спасява Европа.После Израел доставя в Европа,Сега Алжир я спасява.Ще видим в понеделник кой ще е наред...
  • 14 yaйтнойз

    2 0 Отговор
    Явно алжир ще поначука канчетата на мароканците скоро... Западна сахара явно вече е обещана