Отидете към основна версия

6 791 135

Русия разполага с 45% от ракетите, които имаше преди войната

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • калибър-
  • ракети-
  • владимир путин-
  • инвазия

На украинска територия има наемници от други държави, но те не са много

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските запаси от ракети, особено високопрецизни, бързо се изчерпват. Пред РБК Украйна Вадим Скибицки, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, заявява, че руската армия разполага с не повече от 45% от ракетите, които са имали преди 24 февруари, предаде News.bg.

По думите му ситуацията с ракетите "Искандер" е особено трудна. "Те имат около 20% от това, което са имали, а може би и по-малко", казва Скибицки. Ситуацията е сложна и с ракетите "Калибър", а запасите от ракети Х-22 и С-300 са на изчерпване.

"Високопрецизните им оръжия вече са на предела на възможностите си. Според всички нормативни документи те трябва да имат 30% резерв, но за някои видове ракети този резерв почти е изчезнал. Например ракетите "Искандер". Ето защо Русия активно използва ракети "Ураган" и "Смерч", които работят на разстояние до 100 километра. По данни на украинското разузнаване са останали и едва няколко хиперзвукови ракети "Кинжал". "Те са малко - 30-40 броя. Това са образци, които първи влязоха в употреба и не се произвеждат масово."

"Руснаците ги използват, това са ефективни оръжия, но се използват за демонстрация на сила както за нас, така и за нашите партньори", коментира Скибицки. Говорителят на ГРУ заявява, че според техни изчисления между 4500 и 5000 членове на "Вагнер" са на фронта в Украйна. Те работят в определени направления, на първа линия като щурмови отряди. Засечени са в направлението Попасна - Бахмут, както и в Лисичанск.

Скибицки каза, че на украинска територия има наемници от други държави, но те не са много. "Има хора от Сирия, от Африка, има хора от други страни, но те не са толкова многобройни, колкото обявиха", заявява Скибицки и посочва, че тези наемници също работят под егидата на "Вагнер".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: