Отидете към основна версия

2 486 47

Германия обеща подкрепа за Украйна още дълги години

  • олаф шолц-
  • аналена бербок-
  • война-
  • германия-
  • оръжия-
  • русия-
  • обещание-
  • украйна

Войната "може да се проточи с години", смята Берлин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германската външна министърка Аналена Бербок увери Украйна, че Германия ще я подкрепя във войната с Русия, ако е необходимо, още дълги години, предаде ДПА, съобщи БТА.

"За съжаление, трябва да допуснем, че Украйна и следващото лято ще продължи да се нуждае от нови тежки оръжия, изпращани от приятелите ѝ", каза Бербок пред германския в. "Билд ам зонтаг". "Украйна защитава и нашата свобода, r нашия мир. И ние я подкрепяме финансово и военно толкова дълго, колкото е необходимо. Точка", каза Бербок.

Министърката предупреди също, че войната "може да се проточи с години", но добави, че руският президент Владимир Путин се е заблуждавал, ако е мислел, че Украйна ще бъде победена за няколко седмици. Бербок защити също така позицията на Украйна за Кримския полуостров, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. "Крим също принадлежи на Украйна. Светът никога няма да признае анексията от 2014 г., която е в разрез с международното право", каза министърката.

Тя предупреди германците да не се поддават на умората от войната шест месеца след началото ѝ, но призна, че сега хората "усещат последиците от енергийната война на Путин по джоба си". "Социалното разделение в Европа е част от войната на Путин. Трябва да го предотвратим. Пътят ще е труден, но той е част от нашата политическа отговорност да смекчим социалните дисбаланси, произтичащи от високите цени на енергията", каза министърката. Бербок категорично отхвърли исканията на някои политици в Германия Берлин да одобри използването на газопровода "Северен поток-2", за да се позволят доставки на по-големи обеми руски газ с цел избягване на газова криза в Германия по-късно тази година.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: