Отидете към основна версия

2 140 37

Норвегия ще отпусне над 200 милиона евро, за да помогне на Украйна да си осигури газ за зимата

  • газ-
  • газпром-
  • украйна-
  • норвегия

Тази сума, част от вече обещаната от Осло на Киев помощ от общо 10 млрд. крони, ще бъде внесена в Европейската банка за възстановяване и развитие, която ще има задачата да извършва покупките на газ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Норвегия ще отдели 2 милиарда крони (205 милиона евро), за да помогне на Украйна да си осигури газ за предстоящата зима, съобщи днес норвежкият премиер, цитиран от Франс прес.

В резултат на войната Украйна има спешна нужда от външна подкрепа. Украйна помоли Норвегия да поеме роля на лидер, за да гарантира достъп до енергия, заяви в комюнике Юнас Гар Стьоре. Ние сме съгласни и предлагаме да се използват 2 млрд. крони, за да могат украинците да купят газ тази есен и зима, допълни той.

Тази сума, част от вече обещаната от Норвегия на Украйна помощ от общо 10 млрд. крони, ще бъде внесена в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която ще има задачата да извършва покупките на газ.

Нашият принос за покупката на газ ще спомогне главно за осигуряване на отопление за болниците и училищата в Украйна тази зима и за гарантиране на възможността за приготвяне на топла храна, уточни Стьоре, който призова другите европейски страни да последват примера на Норвегия.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: