Отидете към основна версия

11 404 144

Украйна: Катастрофата за Русия започна на 29 август

  • военни престъпления-
  • олексий арестович-
  • война-
  • херсон-
  • украйна-
  • русия-
  • катастрофа-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Украйна ще си върне цялата територия, окупирана от Русия, обеща Зеленски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Олексий Арестович, съветник на президента на Украйна, каза, че на 29 август е започнала катастрофа за руската армия и за руското общество. Вчера украинските сили предприеха контранастъпление срещу окупаторите в южната част на Украйна.

„Войниците (на РФ) ще научат, че няма да дойде помощ. Те ще научат, че няма да могат да се оттеглят. И всеки ден, всеки час, ние ще увеличаваме чувството им за безнадеждност. Това е част от плана", обясни той. Арестович е убеден, че при такива условия руският войник ще се чуди какво прави в тази война, но няма да намери отговор.

Съветникът на Володимир Зеленски смята, че руснаците трябва да осъзнаят, че ще претърпят тежко поражение. „Това ще бъде катастрофа за руските военни и тяхното общество. Започна на 29 август, премина в активна фаза. Сега направихме повратна точка. Започва краят на Путин“, заяви Арестович.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия. „Украйна е на път да си върне това, което е нейно, и накрая ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области, Крим, водите на Черно и Азовско море", подчерта украинският президент. „Окупаторите трябва да знаят, че ще ги изтласкаме обратно до нашата граница - линия, която остава непроменена за нас", добави той. Украинските въоръжени сили провеждат контраофанзива на юг и са пробили руските отбранителни линии в няколко сектора от фронтовата линия близо до град Херсон, каза Арестович. Той заяви още, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър. В резултат снабдяването по мостове и чрез фериботи е прекъснато или почти прекъснато, каза той, цитиран от УНИАН.

Михайло Подоляк пък обясни каква е тактиката на украинската армия срещу руските нашественици, които започнаха пълномащабна непредизвикана война на 24 февруари: „Русия води класически съветски тип война – формиране на ударни групировки, заход и опит за превземане на част от територията, независимо от загубите в жива сила и техника. А Украйна работи по друг начин. Нашият креативен тип война изглежда различно. Това е преди всичко разрушаването на логистичната система за снабдяване на руската армия. Обезкървяваме я до смърт - оставяме я без снаряди, без гориво, без провизии и в паническо настроение. И тогава самата тази армия започва да отстъпва“.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 150 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: