Отидете към основна версия

4 556 123

Украйна: Преговори може да има, когато руснаците спрат да фантазират, че ще спечелят войната

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • дмитро кулеба-
  • владимир путин-
  • преговори-
  • фантазии

Русия може да седне на масата за преговори, когато спре да халюцинира, че може да победи Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна може да седне на масата за преговори с Русия, ако окупаторите спрат да фантазират, че ще спечелят тази война. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба пред „Радио Свобода“.

На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, в която търпи огромни загуби в човешка сила и военна техника. Нашествениците бяха разгромени в Киевска област, а сега украинските сили са предприели контраофанзива за освобождаване на Херсонска област.

„Идеята на РФ за преговори е да постави ултиматум за пълната капитулация на Украйна, а ние да приемем. Киев обаче има друга позиция - диалог, по време на който да се търсят взаимно приемливи решения и да се демонстрира уважение към суверенитета и териториалната цялост на страната ни“, каза Кулеба. „Когато Русия промени подхода си, спре да живее с фантазиите си, че ще спечели тази война - тогава ще видим, може да има прозорец за преговори“, заяви Кулеба. Дипломатът ясно посочи, че докато има ултиматуми от страна на нашествениците, Киев няма да разговаря с Москва.

Режимът на Владимир Путин планираше да превземе Киев за 3 дни и да сложи марионетен режим в столицата, но вместо това окупаторите бяха разгромени в Киевска област и избягаха обратно към Беларус и РФ, откъдето нахлуха на украинска земя на 24 февруари. Украинската армия предприе контраофанзива и в други райони на страната, за да я освободи от руското присъствие. Регистрирани са близо 30 000 военни престъпления, извършени от руските войници в Украйна, включително убийството на жени и деца. Градове и села бяха разрушени от руските окупатори без причина. Голямата цел на Путин е анексирането на украински територии.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 96 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: