Отидете към основна версия

4 144 47

Скандал на Ботуша! Матео Салвини подложи на съмнение ефикасността на санкциите срещу Русия

  • матео салвини-
  • италия-
  • русия-
  • марио драги-
  • силвио берлускони

Връзките на Салвини с Москва породиха безпокойство в Италия, особено от началото на руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Матео Салвини, лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига", породи полемика, като подложи на съмнение ефикасността на европейските санкции срещу Русия, предаде Франс прес.

"Няколко месеца изтекоха и хората плащат двойно по-големи фактури, дори четворно по-големи, и след шест месеца войната продължава и хазната на Руската Федерация се пълни с пари", заяви Салвини пред радио РТЛ.

"Работят ли санкциите? Не. Към този момент онези, които бяха санкционирани, печелят, докато онези, които въведоха санкциите, са на колене", написа освен това Салвини вчера в Туитър.

"Очевидно някои в Европа е преценил зле нещата. От съществено значение е да преосмислим стратегията, за да спасим работните места и компаниите в Италия", подчерта той.

Енрико Лета, лидерът на лявата Демократическа партия, един от основните съперници на "Лига" в предизборната битка, веднага отговори на думите на Салвини с коментар в Туитър. "Мисля, че Путин нямаше да го каже толкова добре", написа той.

"Когато чувам как Салвини говори за санкциите, имам усещането, че слушам пропагандата на Путин. Обезпокоена съм за една страна като Италия, която намигва на Русия", заяви пък министърката по въпросите на италианския Юг Мара Карфаня.

Връзките на Салвини с Москва породиха безпокойство в Италия, особено от началото на руската инвазия в Украйна. Те поставиха и в неудобно положение неговите коалиционни партньори "Италиански братя" и "Форца Италия". Лидерката на "Италиански братя" Джорджа Мелони, която води в допитванията на социолозите, за разлика от Салвини възприе много ясни позиции в подкрепа на Украйна и изпращането на оръжия на Киев. А лидерът на "Форца Италия" Берлускони, който в миналото беше близък с Путин, от началото на руската инвазия в Украйна не е правил изявления, в които да напомня за тази своя минала близост с руския лидер.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: