Отидете към основна версия

3 314 69

В Киев заловиха руски агент, опитал да се внедри в полка „Азов“

  • донецка народна република-
  • русия-
  • украйна-
  • агент-
  • азов

По данни на следствието, задържаният е жител на Донецка област, който през 2015 г. се е присъединил към групировките в контролираната от Кремъл Донецка народна република

Снимка: Shutterstock

Службата за сигурност на Украйна задържа руски агент, който се е опитвал да се внедри в бойно спецподразделение на легендарния полк „Азов“, съобщи Укринифром.

По данни на следствието, задържаният е жител на Донецка област, който през 2015 г. се е присъединил към групировките в контролираната от Кремъл „Донецка народна република“. Там той е бил част от намиращите се под руски контрол „1-и и 2-и армейски корпуси“. Служил е в отряд със специално предназначение от „републиканската гвардия на ДНР“.

До 2018 г. е участвал активно в бойни действия срещу украинските войски в източната част на Украйна. Впоследствие е заминал за Русия, където е бил вербуван от руските спецслужби за шпионска и подривна дейност.

„За да изпълни задачата си той е бил прехвърлен от територията на Руската федерация в Украйна преди пълномащабната инвазия“, се казва в съобщение на Службата за сигурност на Украйна.

Нейни служители са го разобличили при опит да се яви на подбор в „Азов“.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: