Отидете към основна версия

10 549 178

НАТО с ключово признание

  • нато-
  • украйна-
  • мир-
  • свят

Военният конфликт в Украйна заплашва световния мир

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Военният конфликт в Украйна е много голям, целият световен ред е застрашен. Това заяви в събота ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер, откривайки срещата на началниците на генералните щабове на НАТО в Естония.

„Няма ни най-малко съмнение, че този конфликт е по-голям от Украйна. Целият световен ред, изграден върху правила, беше атакуван", каза Роб Бауер. Сред другите заплахи той посочи "натрупването на военна сила и заплашителна реторика на Китай", както и "асиметрични терористични заплахи".

„Страните от НАТО ще подкрепят украинската армия толкова дълго, колкото е необходимо. Зимата идва, но нашата подкрепа ще остане непоколебима", каза Роб Бауер. Той подчерта, че страните от НАТО са "вдъхновени от действията на украинската армия".

НАТО вижда своята задача да защитава само гражданите на държавите от алианса. „НАТО има свещена мисия да защитава 1 милиард души, живеещи на земята на алианса. Винаги планирайте и се подготвяйте за бъдещето и очаквайте неочакваното.“

Бауер също така подчерта важността на провеждането на тази среща в Естония, която се счита за една от водещите страни в НАТО в областта на киберотбраната и осигурява на НАТО „свобода на навигация в цифровото море“.

Срещата на началник-щабовете на НАТО в Естония е посветена на обсъждането на помощта за Украйна, разширяването на военното присъствие на НАТО по границите на Руската федерация, включително като част от изпълнението на нов план за конфигурацията на нейните бойни сили от бригадно ниво на всяка от граничните страни на Алианса, които в бъдеще могат да бъдат разположени в дивизии. Тази концепция беше одобрена на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на алианса в Мадрид през юни тази година. За първи път в срещата участват началниците на генералните щабове на Финландия и Швеция като държави, получили покана за Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 112 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: