Отидете към основна версия

1 516 13

Президент узакони ключови промени

  • казахстан-
  • президент-
  • мандат-
  • указ-
  • подпис

Мандатът на президента на Казахстан вече ще е 7 години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа поправки в конституцията, въвеждащи еднократен седемгодишен президентски мандат и промяна на името на столицата от Нур-Султан на Астана, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. „Държавният глава подписа закона на Република Казахстан за изменения и допълнения в Конституцията“, се казва в доклада.

В послание към нацията на 1 септември президентът на Казахстан Токаев предложи провеждането на предсрочни президентски избори тази есен, въпреки факта, че първият му петгодишен мандат изтича едва през 2024 г. В същото време той обяви, че след изборите ще внесе инициатива за увеличаване на президентския мандат от 5 на 7 години, но без право на преизбиране. Сега едно и също лице не може да бъде избрано за президент повече от два пъти подред. На 2 септември депутатската група Жана Казахстан (Нов Казахстан) предложи да се въведе в конституцията седемгодишен президентски мандат преди предстоящите избори и да се избере президент тази есен за седемгодишен мандат.

На 12 септември Токаев поиска от Конституционния съвет да провери това предложение на депутатите за съответствие с основния закон и получи положителен отговор. Законопроектът съдържа и разпоредба за преименуване на столицата от Нур-Султан на Астана. На 15 септември парламентът единодушно прие този закон и го изпрати на президента за подпис.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини