Last news in Fakti

15 Септември, 2022 13:53 1 659 4

Намираме се в период на глобална несигурност и нестабилност

  • казахстан-
  • конгрес-
  • религии

Религиозните различния не са препятствие за единство

Намираме се в период на глобална несигурност и нестабилност - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„В моменти като този трябва да изграждаме мостове, а не да създаваме препятствия. Вярата ни винаги е играла решаваща роля в стремежа към мира. Споделяме общи ценности като състрадание, социална справедливост и хуманност. Като такива те могат да станат важен елемент в изграждането на света. Въпреки явните различия в лицето на глобализацията, ние можем да преодолеем нашите дълбоки разделения“. Това е основното послание на VII-ия Конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, който се провежда тази седмица в Нур Султан. За първи път тази година на Конгреса присъства Негово Светейшество папа Франциск.

„От 2003 г. насам форумът предостави значима платформа за редица важни и понякога трудни преговори. През 2003 г., след атентатите от 11 септември, високите нива на религиозно напрежение по света създадоха спешна нужда от положителни действия. Бях активен поддръжник на този форум и работих по създаването му в Казахстан“, коментира президентът на страната Касим-Жомарт Токаев.

„Бях възпитан да вярвам, че религиозните различия не са пречка за единството. Израснах като мюсюлманско дете в град Алмати, спомените ми се формираха в различни къщи, със семейства и приятели от различни религии. Моят опит не беше уникален. Това беше и все още е нашата култура“, пише в своя статия, озаглавена „Казахстан: Мост между Запада и Изтока“, президентът Токаев.

В ранните години на своята работа конгресът насърчи взаимодействието между християнски, ислямски, еврейски, будистки, индуски и други религиозни лидери. Форумът спомогна за смекчаване на религиозните разделения, а също и за справяне с последствията от конфликтите и екстремизма след 11 септември.

Тази година конгресът съвпадна с период на глобална несигурност и нестабилност. В допълнение към нови войни и конфликти, трябва да се борим и с ускоряващата се климатична криза, отслабващата глобална пандемия, недостига на храна и енергия и широкоразпространената икономическа несигурност.

„В тези трудни времена се надяваме, че конвенцията може да бъде платформа за религиозните лидери по света да се съберат отново и да играят водеща роля в насърчаването на единството. В края на краищата, не е ли тяхната роля да изграждат мостове, да утешават, да лекуват, да показват милост, състрадание и да показват загриженост за цялото човечество“, коментира Токаев.

Няма алтернатива и няма пряк път. В страната ни живеят представители на 17 основни религии и повече от 100 етнически групи. Националната ни идентичност е изградена върху единство в многообразието, диалог, толерантност, приемане и съпричастност.

В Казахстан се провежда VII-мия Конгрес на лидерите на световните и традиционните религии. Основната тема е „Ролята на лидерите на световните и традиционните религии в духовното и социално развитие на човечеството в следпандемичния период“.

Посещението на папа Франциск, върховния имам на ал-Азхар шейх Ахмед ат-Тайеб, ашкеназкия равин на Израел Дейвид Лау стана част от религиозния форум.

По време на Конгреса папа Франциск призова човечеството да се освободи от деструктивните идеи и жестокостта.

Върховният имам на древния ислямски университет ал-Азхар шейх Ахмед ал-Тайеб призова човечеството да се замисли за причините за глобалните катастрофи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко Глобално

    0 2 Отговор
    е Несигурно,амицата ви Глобалистка..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Питанка

    0 0 Отговор
    А православни попове имало ли е на Конференцията?! Българския главен ДС-поп е в болница, нали?! Руският, сръбският, гръцките, македонските, румънските, украинските, белоруските, арменските, ...... попове били ли са представени?!
  • 4 Пацифист

    0 1 Отговор
    Ройтерс пропусна най важното казано от Папата, което е точно противоположно на това лъжливо резюме.
    Ние четеме и целия текст на думите на папата.
    1. Католическата църква, тоест Папата, издаде индулугенции на доставката на оръжия за Украйна. Било етично! Да се избиват мирни граждани, защото укрите обстрелват мирни обекти! Така беше и по времето на Хитлер. Папата е като Осама Бин Ладен.
    2. А на Сорос е подгласник за мигрантите - те щели да решат проблема на Европа.
    Пиите вода а аз Папата ще си пия виното!