Отидете към основна версия

24 634 136

Германското военно министерство отказа да изпълни исканията на Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • оръжие-
  • кристине ламбрехт

ФРГ не иска да действа сама

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия не планира да изпраща танкове западен образец сама в Украйна, каза германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт в интервю за Funke. „Ние не искаме Германия да действа сама и винаги ще вземаме такива решения след консултация с нашите партньори“, обясни тя, коментирайки исканията на Украйна за доставка на бойни танкове западен образец като Leopard 2.

Киевският режим очаква да получи германските танкове Leopard 2, но Берлин не бърза да ги даде. В същото време канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, но няма да предприема никакви стъпки без съгласието на съюзниците от НАТО.

Както писа Bloomberg, западните страни са постигнали негласно споразумение да не доставят танкове на властите в Киев, така че Германия не иска да е първа в това отношение и да дава повод за обвинения в ескалация.

Тази седмица съпредседателят на SPD Ларс Клингбейл също разкри, че западните съюзници са се съгласили никоя страна да не доставя основни бойни танкове западен тип на Украйна.

Освен това в началото на септември Ламбрехт съобщи, че в Бундесвера са свършили оръжията за изпращане в Украйна. Това заяви и външният министър Аналена Бърбок, като подчерта, че сега военната помощ за властите в Киев е „на тънка граница“. В същото време Киев продължава да иска повече оръжия.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар със западно оръжие за Киев ще стане легитимна цел за ВВС. Както заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков, нагнетяването на Украйна с оръжие не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има отрицателен ефект.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 136 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: