Отидете към основна версия

2 224 26

Литва постави силите си за бързо реагиране в повишена готовност

  • литва-
  • русия-
  • армия-
  • украйна

Междувременно Латвия заяви, че ще се консултира със съюзници и партньори относно новото развитие на войната в Украйна и ще обсъди възможни допълнителни мерки за сигурност в региона

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силите за бързо реагиране на Литва са поставени в повишена готовност, за да се предотврати всякаква провокация от страна на Русия. Това обяви литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас, цитиран от "Ройтерс".

Той добави, че решението е взето, тъй като руската военна мобилизация "също ще се проведе близо до нашите граници" - в руския ексклав Калининград, и Литва "не може просто да гледа".

Междувременно Латвия заяви, че ще се консултира със съюзници и партньори относно новото развитие на войната в Украйна "и ще обсъди възможни допълнителни мерки за сигурност в региона".

Латвийският външен министър Ринкевичс също посочи, че от съображения за сигурност Латвия няма да издава хуманитарни или други визи на руски граждани, които искат да избегнат мобилизацията, и ще запази визовите си ограничения.

По-рано днес руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната.

Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Той обвини Запада в "ядрен шантаж" срещу Русия и предупреди, че Москва също има "различни оръжия за унищожение" и е готова да използва "всички налични средства", за да се защити.

Последваха остри реакции от Запада. Редица западни лидери разчетоха хода на руския президент като признак за слабост и провал на плана на Москва за инвазията в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания