Отидете към основна версия

1 458 22

Мирча Джоана: Съюзническите държави няма да бъдат обезкуражени от каквато и да било имитация на референдум

  • мирча джоана-
  • нато-
  • украйна-
  • русия

Войната, водена от Русия срещу Украйна, е война, водена срещу нашите ценности, срещу свят, управляван от правила, а не от закона на джунглата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съюзническите държави ще продължат да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо" и няма да бъдат обезкуражени от "каквато и да било имитация на референдум", заяви днес заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, цитиран от агенция Аджерпрес.

Той говори на откриването на Икономическия форум Румъния-САЩ "От сигурност към просперитет" в Букурещ.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна докогато това е необходимо, ще продължим да подкрепяме Украйна в справедливата и героична борба за свобода и независимост и за неотменимото право да избира своя път. Никаква имитация на референдум, никаква пропагандна машина, никакво военно присъствие, никаква безотговорна реторика няма да възпрат нашата борба", заяви заместник-генералният секретар на НАТО.

Джоана добави, че войната, водена от Русия срещу Украйна, е „война, водена срещу нашите ценности, срещу свят, управляван от правила, а не от закона на джунглата“.

"Опасният прецедент на тази незаконна и варварска война трябва да тревожи не само нашите съюзници, но и целия свят. Това е тест за това как ще изглежда светът на бъдещето", заяви заместник-генералният секретар на НАТО.

Според Мирча Джоана "центърът на тежестта на Европа се измества на изток".

"Без съмнение можем да кажем, че Румъния и целият източен фланг (...) са по-важни от всякога в стратегическо отношение", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: