Отидете към основна версия

6 948 133

ISW: Украинската армия затвори обръча около град Лиман в Донбас

  • украйна-
  • лиман-
  • херсон-
  • крим

Кореспонденти определят ситуацията в този район като крайно сложна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на практика вече са обкръжили град Лиман в Донбас, съобщава в сводката си за вчера базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната, цитиран от руската редакция на Би Би Си.

Американските експерти се позовават на многобройни съобщения на руски "военни блогъри" в "Телеграм“, от които става ясно, че ВСУ е пробила отбраната на града и е успяла да затвори последния път, използван за снабдяване на действащите там групировки на руската армия.

Кореспонденти определят ситуацията в този район като крайно сложна.

В сводката е цитиран и блогър, според когото ВСУ извършва настъпление към Лиман от три страни. Източникът пише, че пътят към град Сватово е затворен.

Роб Ли, старши сътрудник от вашингтонския Институт по външна политика, също коментира ситуацията в Лиман. Той посочва, че има вероятност Лиман да падне още днес, което би помрачило планираната в Москва официална церемония за анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

Според Ли Русия изпитва недостиг на жива сила в Донбас.

Проруски канал в Телеграм, цитиран от ДПА, съобщи днес, че украинските сили са превзели село Ставки, което се намира северно от Лиман, и се водят улични боеве в друго село - Заречное, източно от Лиман.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: