Отидете към основна версия

3 612 30

Турция: Думите на Гърция и ЕС нямат никаква стойност за нас

  • гърция-
  • турция-
  • ес-
  • либия-
  • меморандум

Изявлението няма никакво значение и стойност за нашата страна, обяви Анкара

Снимка: Shutterstock

Турското министерство на външните работи отхвърли изявленията на ЕС и Гърция относно меморандума за разбирателство, подписан между Турция и Либия в областта на въглеводородите, като каза, че те нямат никакво значение и стойност за Анкара, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, съобщи БТА.

"Изявленията, направени от Гърция и от говорител на ЕС, във връзка с меморандума за приятелство, подписан вчера (3 октомври) между Турция и Правителството на националното единство на Либия, който предвижда развиване на научното, техническото, технологичното, правното, административното и търговското сътрудничество на сушата и в морето в областта на въглеводородите, няма никакво значение и стойност за нашата страна", заяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

По думите на Билгич "възраженията срещу това споразумение за сътрудничество между две суверенни държави противоречат както на международното право, така и на основните принципи на ООН".

Според Танжу Билгич усилията на Гърция "да узурпира законните права не само на нашата страна, но и на Либия, със своите максималистични искания за морска юрисдикция и да попречи на по-нататъшното развитие на отношенията между Турция и Либия, няма да дадат резултат".

"Подкрепата на ЕС за максималистичните искания на Гърция и за нейния подход да избягва искрен диалог и да блокира пътищата на международното правосъдие противоречи както на достиженията на правото на ЕС, така и на международното право. ЕС не е международен съдебен орган, който да тълкува или да се произнася по споразумения между суверенни трети държави", се посочва още в огласената декларация. Същевременно Анкара призовава ЕС и неговите държави членки "да не превишават границите и правомощията си и да зачитат суверенитета и равенството на държавите в съответствие с международното право и принципите на ООН".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: