Отидете към основна версия

5 219 56

Украйна: Русия ни удря с ракети от Беларус

  • русия-
  • украйна-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Вчера президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Минск участва в специална военна операция в Украйна, но не изпраща военни в зоната на конфликта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сутринта на 6 октомври руската авиация нанесе ракетен удар по Украйна от територията на Беларус, пише вестник "Украинская правда", като цитира Алексей Громов, заместник-началник на главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, и Юрий Игнат , говорител на украинските ВВС, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Тази сутрин 4 самолета Ту-22 М3 от стратегическата авиация на страната-агресор (Русия) от въздушното пространство на Беларус нанесоха въздушен удар по територията на Украйна. Предишното използване на авиация от това направление беше на 28 август", каза Громов.

Както уточни Юрий Игнат, нанесен е бил удар по Хмелницка област, който Русия е атакувала с ракети Х-22. Едната от двете ракети е паднала в близост до инфраструктурен обект.

Друг е падна "в пустошта". Жертви и ранени няма.

Вчера президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че републиката "участва в специална военна операция в Украйна, но не изпраща военни в зоната на конфликта".

"Що се отнася до нашето участие в специална военна операция в Украйна, ние участваме там. Ние не го крием. Но ние не убиваме никого. Ние не изпращаме нашите военни никъде. Ние не нарушаваме нашите задължения. Нашето участие е да предотвратяване на разпространението на този конфликт на територията на Беларус, първо. Второ, предотвратяване на удар по Беларус под прикритието на специална военна операция от Полша, Литва и Латвия. Както казах, никой няма да стреля в гърба на руснаците от територията на Беларус. Ето го нашето участие", - цитира Лукашенко агенция Белта.

В началото на войната Беларус предостави своята територия на руската армия. Няколко дни по-късно Лукашенко потвърди, че от територията на Беларус са изстреляни ракети по Украйна.

В същото време сега Лукашенко нарече "фалшиви" съобщенията, че в Беларус се готви мобилизация.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: