Отидете към основна версия

2 249 26

Латвия купува HIMARS и системи за ПВО и крайбрежна отбрана

  • латвия-
  • ракети-
  • хаймарс-
  • пейтриът

Тази година правителството на САЩ ще предостави на Рига около 200 млн. долара под формата на помощ за сигурността и сътрудничество, включително над 145 млн. долара под формата на чуждестранно военно финансиране за укрепване на сигурността

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Латвийското министерство на отбраната планира да изразходва средства от военните фондове на САЩ за защита на крайбрежието от морски нападения и за закупуване на системи за противовъздушна отбрана със среден обсег и ракетна артилерия HIMARS, заяви министърът на отбраната Артис Пабрикс.

Финансирането от САЩ се състои от няколко програми, а срокът за изразходване на средствата е до пет години, уточнява "Дефенс нюз". Медията разкрива, че Латвия вече е изпратила писмо до Пентагона, в което е заявила своя интерес да закупи установки от HIMARS, ПВО комплекси и системи за брегова отбрана. Инициативата се подкрепя и от останалите две балтийски държави Естония и Литва.

Тази година правителството на САЩ ще предостави на Латвия около 200 млн. долара под формата на помощ за сигурността и сътрудничество, включително над 145 млн. долара под формата на чуждестранно военно финансиране за укрепване на сигурността, съобщиха от посолството на САЩ в Латвия.

Преди дни стана известно, че Пентагонът ще разположи две високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS в прибалтийската държава. Новината съобщиха от командването на американските сили в Европа и Африка.

Стъпката е превантивна и цели усилване на източния фланг на Алианса в района на Балтика.

Страните от региона настояват за по-силно присъствие на НАТО като възпиращ фактор срещу руската агресия.

Решението идва на фона на нарастващото напрежение около войната в Украйна поради обявената от руския президент Владимир Путин миналата седмица частична военна мобилизация и готовността му да използва "различни оръжия за унищожение", за да се справи с това, което той определи като "ядрен шантаж" от страна на Запада.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: