Отидете към основна версия

12 166 8

Детройт фалира

  • детройт-
  • банкрут-
  • фалира-
  • град-
  • сащ
Детройт нощем

Детройт стана най-големият град в историята на Съединените щати, обявил банкрут. Люлката на американската автомобилна индустрия вече не може да обслужва дълговете си. Те се оценяват на 17 до 21 милиарда долара, предаде Нова телевизия.

Мениджърът, назначен от щатските власти да управлява по спешност финансите на Детройт обяви, че градът е в несъстоятелност. Очаква се принудителна разпродажба на част от активите на Детройт, с което да бъдат обезщетени негови кредитори. Кметът увери гражданите, че общинските служби ще останат отворени. Появиха се опасения, че големите работодатели ще напуснат Детройт.

Планът за действие оттук нататък не е ясен, защото фалитите на общини не са честа практика. За фалита има обективни фактори, като това, че само за 10 години населението на града е намаляло с 25%, което свива приходите му.

Според пресата обаче провалът на Детройт е в резултат на дългогодишно лошо управление. Медиите описват апокалиптична картина – над 70 000 имота пустеят. Едва една трета от линейките функционират. Повече от половината улични лампи не светят, а имотния си данък не плащат 47% от собствениците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини