Отидете към основна версия

7 432 98

Путин предупреждава: Идва глобална катастрофа, ако войски на НАТО и Русия се сблъскат

  • нато-
  • русия-
  • владимир путин-
  • ядрено оръжие-
  • украйна

На пресконференция в казахстанската столица Астана Путин също заяви, че не съжалява за нахлуването в Украйна и че частичната мобилизация на войски от Русия трябва да приключи до две седмици

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин предупреди, че всеки пряк сблъсък на войски на НАТО с Русия може да доведе до глобална катастрофа, пише "Индипендънт".

Говорейки на пресконференция в казахстанската столица Астана в петък, Путин също заяви, че не съжалява за нахлуването в Украйна и че частичната мобилизация на войски от Русия трябва да приключи до две седмици.

Той каза, че ще бъдат повикани общо 222 000 резервисти, което е по-малко от цифрата от 300 000, първоначално цитирана от министерството на отбраната, когато заповедта беше обявена миналия месец.

Общо 33 000 от тях вече са във военни части и 16 000 участват в бойни действия, каза Путин.

Запитан за разширяването на войната до директен сблъсък между руските и натовските войски, Путин каза: "Въвеждането на войски в пряка конфронтация с руската армия е много опасна стъпка, която може да доведе до глобална катастрофа."

Той добави: "Надявам се тези, които говорят за това, да имат достатъчно разум да не предприемат подобни стъпки."

Нарастват опасенията, че войната може да ескалира и се твърди, че дори може да се превърне в ядрен конфликт.

Путин също така заяви, че "няма нужда" от по-нататъшни "масирани удари" срещу Украйна, поради факта, че повечето от така наречените определени цели са били поразени.

Това идва след атаките на Русия в понеделник срещу цивилни райони на Украйна, включително части от столицата Киев, където ракета падна в детска площадка.

Атаките очевидно са отмъщение от страна на Русия за експлозията на камион-бомба, избухнала на моста, свързващ Русия с Крим. Експлозията на Керченския мост последва напредъка на Украйна в окупираните от Русия райони в източната и южната част на страната в поредица от контраофанзиви, които възстановиха доверието на Украйна и смутиха руската армия.

Кремъл е изправен пред засилени критики в Русия за начина, по който се справя с войната с Украйна.

Доклади в руските медии описват опити за събиране на мъже без съответния опит, включително такива, недопустими за служба по медицински причини и принуждаването им да се запишат.

В резултат на заповедта за мобилизация на Путин десетки хиляди мъже напуснаха Русия, бягайки през границите към съседните страни.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 64 гласа.

Свързани новини