Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Октомври, 2022 14:10 2 536 15

Трима руснаци са в московски арест заради взрива на Кримския мост

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за терористичен акт, като имаше твърдения и на различни западни експерти, че от пораженията по моста по-скоро може да се съди за нападение с ракета

Трима руснаци са в московски арест заради взрива на Кримския мост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съд в Москва задържа под стража трима руснаци - Александър Байлин, Олег Антипов и Дмитрий Тяжелих, които са обвинени по наказателното дело за взрива на Кримския мост. И тримата са руски граждани.

"Със съдебно решение срещу Байлин, Антипов и Тяжелих е наложена превантивна мярка под формата на задържане под стража до 8 декември 2022 г.", заявяват от пресслужбата на съда, цитирани от държавната агенция ТАСС. Всички заподозрени са обвинени в извършване на терористичен акт (букви "а", "б" и "в" от част 2, член 205 от руския Наказателен кодекс).

Още новини от Украйна

На 13 октомври съдът в Крим арестува първите петима обвиняеми по делото: Артьом Азатян, Георгий Азатян, Роман Соломко, Владимир Злоб и Артур Терчанян.

Рано сутринта на 8 октомври камион с експлозиви се взриви при преминаване през Кримския мост, като при експлозията загинаха трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти.

Впоследствие руският президент Владимир Путин обвини Украйна в тероризъм.

Следственият комитет на Русия (СКР) образува наказателно дело за терористичен акт, като имаше твърдения и на различни западни експерти, че от пораженията по моста по-скоро може да се съди за нападение с ракета.

На 12 октомври Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че са задържани петима руски граждани, както и трима украински и арменски граждани, които според разследването са участвали в подготовката на престъплението. На свой ред Разследващият комитет съобщи, че са задържани общо 12 души, "които са пряко свързани с извършването на терористичен акт".

Според разследването "организатор на терористичния акт на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти".

Руските агенции продължават да повтарят версията за маршрута на камиона, който е тръгнал от пристанището в Одеса и е минал през България, Грузия и Армения. В края на миналата седмица от Министерство на външните работи отрекоха такава информация да е постъпвала официално и по дипломатически канали.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А тоя ,

    12 4 Отговор
    който искаха да го предадат в България за хакерската атака , къде е ?
  • 2 Като им

    15 8 Отговор
    Чета фамилиите са минали покрай руснаци
    Мустафа карадья и той е чист Българин даже незнам дали така се пише хахаха

    Коментиран от #5

  • 3 бахтоякомион

    12 8 Отговор
    Напреки на двата моста ли е гръмнат, че да разруши единия и запали другия. ФСБ работа на 100%
  • 4 Последния Софиянец

    3 12 Отговор
    Бомба на Централна гара София в убежището на украинците.Евакуираха гарата.
  • 5 е ми

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Като им":

    то само в масква са поевропейчени. Останалите са си диви азиатци.
  • 6 Руския регрес няма спиране

    13 8 Отговор
    Горките русначета....трябвало е някой да арестуват!!!
  • 7 Това ако са

    6 6 Отговор
    руски фамилии, съм адмирал, Тяжелих и Байлин. Може по грешка на природата да са изцвъкани в Русия,случват се подобни мутации, ма са си баш на хранилка в чуЖди държави. В Естония много обичат да им оказват топъл прием, на терористиТе де.
  • 8 Сух

    1 3 Отговор
    Нищо чудно да ги дерат живи..
  • 9 Иван

    7 4 Отговор
    Артьом Азатян, Георгий Азатян, Роман Соломко, Владимир Злоб и Артур Терчанян.
    Тези са Руснаци колкото Соломон Паси е Българин.
  • 10 Нострадамус от Злокучене

    7 4 Отговор
    Другарки и другари,забравихте "Българската следа".Арестувайте и Румен Радев,Костя Копейкин,Стефан Янев,Волен Долен и всеки друг "русофил" за който се сетите.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Айде бе

    6 1 Отговор
    Той Кулеба открито заявява, че взривяването на Кримския мост е украинска работа. То не беше радост, селфита. А тук ни баламосвате, че били руснаци.
    То бива пропаганда и лъжи, ама чак се прекалява.
  • 12 Ха Ха

    1 0 Отговор
    В Сибир ги чака.......дупка !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аршлох

    2 0 Отговор
    Могат да бъдат о бе се ни за назидание.Не е хуманно,но пък няма да се повтори в близко бъдеще.Откъде знам ли? Благодарение на германският челен опит от 40 г . на миналият век.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания