Отидете към основна версия

5 754 51

Украинската ПВО бавно, но сигурно достига ново ниво

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • пво-
  • александър коваленко-
  • ракети

Многослойната противовъздушна отбрана включва елементи на малък, среден и голям радиус на действие

Снимка: БГНЕС/ EPA

Говорихме много за необходимостта от модернизиране на нашите системи за противовъздушна отбрана още преди 24 февруари 2022 г., но процесът не беше мръднал изобщо.

Когато говорих, че би било добре да си вземем ПВО "Patriot", редица късогледи експерти ме критикуваха, че тези системи за ПВО ще имат проблеми с интегрирането в нашата система. И вярно - напълно съм съгласен, ще има! Но решаването на тези проблеми в условно мирно време е много по-лесно, отколкото при пълномащабно нахлуване, нали така? НАЛИ ТАКА?

Точно така. За съжаление, именно поради този подход към решаването на сложните задачи на такива експерти и съветници, въоръжените сили на Украйна бяха принудени да решават проблема с противовъздушната отбрана в условията на пълномащабно нахлуване. И както времето показа, частично, но го решиха.

Сега можем спокойно да кажем, че Украйна започва да формира ново поколение ПВО с малък радиус на действие. Като цяло, многослойната противовъздушна отбрана включва елементи на малък, среден и голям радиус на действие. Започнахме от малкото, което има смисъл. Започнахме преди всичко с най-простото, осигурявайки максимален брой мобилни групи ПЗРК с максималния наличен брой комплекси.

След това имаше интеграция на ракетни системи Alvis Stormer и Gepard на ВСУ. Първата система за противовъздушна отбрана Iris-T започва да се демонстрира ефективно, а в допълнение към нея в Украйна се изпращат системи за противовъздушна отбрана NASAMS-2 и Crotal. Високотехнологичен, модерен радар TRML-4D е прехвърлен в Украйна. Не е изключена появата на системата за ПВО Aspide.

Ние покриваме необходимостта от многослойна противовъздушна отбрана със съвременни средства за малък радиус на действие и се насочваме веднага към същите със среден радиус, тъй като системите за противовъздушна отбрана NASAMS-2, в зависимост от модификацията на ракетите ѝ, също могат да бъдат класифицирани като „среден радиус на действие“. Да, пътят към подобряването на ПВО е дълъг и труден, но поне вече е започнал и няма да бъде спрян. Но би било много по-добре, ако бе започнал много по-рано. Въпреки това съм сигурен, че през 2023 г. нашата ПВО с малък радиус на действие, ще се трансформира по начин, който малко хора биха могли да си представят през 2021 г.

Източник: Александр Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: