Отидете към основна версия

4 631 29

Провежда се ключова за НАТО среща

  • финландия-
  • нато-
  • турция-
  • швеция-
  • реджеп ердоган-
  • пкк

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландска делегация пристигна в Турция, за да преговаря за присъединителния си процес към НАТО, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Преговорите между представители на министерствата на правосъдието на двете страни започнаха тази сутрин в Анкара. Турската делегация е оглавявана от Касъм Чичек, ръководител на отдела за външни отношения в турското министерство на правосъдието. Очаква се разговорите да се съсредоточат върху екстрадирането на лица, които Турция смята за терористи.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: