Отидете към основна версия

15 111 199

Подигравка с Русия! Китайският президент е отказал телефонен разговор на Путин

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • телефонен разговор-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • пекин-
  • китай

Китай намекна, че няма важна тема за разговор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин в понеделник и вторник поиска от външното министерство да му организира телефонен разговор с китайския лидер Си Дзинпин, но китайската страна отказа. Това не е първият път, когато на Путин му е отказана възможността да проведе телефонен разговор със Си Дзинпин.

Този път китайската страна добре намекна, че няма важна тема за разговор, а другарят Си няма намерение да говори с никого за дреболии. Според резултатите от конгреса на КПК в Пекин Си Дзинпин остава лидер на Китай и укрепва позициите си. В речта си на конгреса той спомена „двуполюсния свят“, като изключи възможността Русия да се разглежда като равновесен на САЩ и Китай център за влияние.

През февруари Си Цзинпин получи лични уверения от Путин, че бързо (дори произнесоха думата „светкавично“) ще реализира геополитическите си амбиции в украинското направление. Китайският лидер повярва и даде да се разбере, че в случай на бързо изпълнение на военните планове на руското ръководство Путин може да разчита не само на разбирането на китайското ръководство, но и на подкрепа. В очите на Си Дзинпин и китайското ръководство Путин направи непоправима грешка, той загуби войната, която започна.

Вярата във „втората армия на света“ рухна, повличайки със себе си и уважението. Обещанията дадени от Путин на Си в Самарканд за прекратяване на войната с „победа“ и скорошното посещение на Патрушев в Китай, с обещание за възможно най-бързо прекратяване на горещата фаза на конфликта не срещна не само подкрепа, но и разбиране от страна на китайското ръководство. Личната неприязън на Путин към Си Дзинпин, която се прояви след отказа на Китай да предостави военна помощ на Русия след проваленото начало на войната, е добре известна в Китай. В отговор на това Путин просто го презират и това му се показва с всички налични средства. Най-лошото за Путин е, че вече постоянно очаква „нож в гърба“ от китайските другари и вероятно точно това ще се случи. Си Дзинпин нарече Путин „кученцето“, а сега към този прякор добавят „без зъби“.

Източник: GENERALL SVR

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 229 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания