Отидете към основна версия

1 299 20

Под носа на Пекин! Депутати от европейски държави посещават Тайван на фона на напрежението в региона

  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен

Китай заплаши да превземе острова, ако трябва и със сила, а САЩ заявиха, че ще се намесят, ако това се случи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация от народни представители от няколко европейски страни пристигна днес в Тайван на четиридневно посещение на фона на напрегнатата ситуация в региона, съобщи ДПА.

Междупарламентарният алианс за Китай (IPAC) посещава Тайпе за първи път. Това е междупартийна група от депутати от 29 държави, която се стреми да задълбочи съвместната работа по теми, свързани с Китай.

Делегацията, предвождана от евродепутата Райнхард Бютикофер, включва още депутати от Белгия, Чехия, Германия, Косово, Нидерландия, Украйна и Великобритания.

Делегацията ще се срещне с президентката на Тайван Цай Ингвен, премиера Сю Цен-Чан, външния министър Джоузеф Ву, говорителя на правителството Ю Съ-Кун и тайвански депутати, съобщи Цзянган Оу от министерството на външните работи.

Визитата се осъществява дни след като група германски депутати от Комитета за човешки права на Бундестага посети Тайван. Това бе второто посещение на германска парламентарна делегация през октомври и то бе осъдено от Пекин.

Пекин остро възразява, когато други държави контактуват с Тайпе, тъй като счита Тайван за част от Китай. Пекин заплаши да превземе острова, ако трябва и със сила, а САЩ заявиха, че ще се намесят, ако това се случи. Тайван е автономна демокрация и отдавна смята себе си за независима държава.

Делегацията ще се срещне и с бизнес групи, за да обсъдят двустранната търговия, високотехнологичната индустрия и безопасността на доставките.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини