Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 21:00 3 061 28

Огромен риск: зависимостта на Европа от Китай

  • китай-
  • си дзинпин-
  • европейски съюз-
  • коронавирус

Пекин е поел курс към икономически национализъм, а това означава отделяне от Запада там, където ръководството на ККП смята, че може да засили собствената си тежест чрез повече независимост

Огромен риск: зависимостта на Европа от Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай има огромно самочувствие и пазарна мощ. В много области Европа е твърде силно зависима от Народната република. А Германия е смятана за особено уязвима. Това е огромен риск, за който обаче се говори твърде малко.

Последният опит на Брюксел да окаже натиск върху най-силния човек в Китай се провали. Това се случи в началото на април, когато руската агресия в Украйна беше достигнала своя връх. Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен искаше да сключи пакт със Си Дзинпин. От държавния глава и лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) се очакваше да застане на страната на ЕС и да заеме ясна позиция срещу Владимир Путин. Идеята обаче се провали. Си отряза шефката на ЕК.

Фон дер Лайен се опита да спаси ситуацията. Ако Китай не подкрепя европейските санкции, то поне не трябва да ги подкопава, каза тя. В противен случай Пекин "ще загуби много от престижа си в Европа", предупреди тя. Си не изглеждаше особено впечатлен. Той не се противопостави срещу Путин, а препоръча на европейците да намалят зависимостта си от Съединените щати.

Преосмисляне на отношенията с Китай

Най-късно тогава в Брюксел стана ясно, че ЕС трябва да преосмисли отношенията си с Китай. Силният човек в Пекин не е склонен да застане дори срещу агресията на Путин - затова и тесните икономически връзки сега се разглеждат като трудно изчислим риск. Зависимостите от комунистическата страна са прекалено високи - както зависимостта от Китай като пазар, така и зависимостта от доставките на суровини и стоки.

"Литият и редкоземните метали скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа", заяви фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург пет месеца по-късно. Само че Китай контролира почти целия пазар в сектора, посочи тя. "Трябва да предотвратим повторно изпадане в зависимост, каквото сега изпитваме по отношение на газа и петрола."

"Си не се притеснява от война"

Почти 90% от редкоземните метали се обработват в Китай. А вътрешният пазар на ЕС е зависим от първичните продукти. Затова експертите от мозъчните тръстове внимателно слушаха всяка дума и всяко изречение от речта на Си, произнесена на конгреса на Комунистическата партия.

"Речта трябва да разтревожи дълбоко германските и европейските икономически елити", коментира експертът по Китай Тим Рюлиг от Германския съвет за външна политика. Защото китайският лидер ясно заяви, че няма да се откаже от Тайван и, ако е необходимо, ще използва и сила, каза още той. "Си не се притеснява от война."

Автомобилната и химическата промишленост са зависими

Дали САЩ биха реагирали с военни средства при подобен сценарий? Отговорът на този въпрос за мнозина все още е неясен. Сигурно е обаче, че в случай на военна агресия на Китай срещу Тайван, ще последват строги икономически санкции, поне толкова строги, колкото са и тези срещу Русия сега.

Това би засегнало най-силно Германия. Нито една страна в ЕС не е толкова зависима от търговията си с Китай, колкото Германия. Рюлиг вижда заплаха за целия бизнес модел на големите германски компании: "Това съвсем не означава, че цялата германска икономика е зависима от Китай", казва експертът. "Но основни сектори - като автомобилната и химическата промишленост - са силно зависими от Китай."

Германските фирми и добрите контакти с Пекин

В момента химическата компания BASF инвестира десет милиарда евро в Китай. Това се счита за почти безпрецедентен ангажимент в историята на компанията. Volkswagen също продължава да разчита на добрите си контакти с Пекин. Автомобилната компания продава 40% от всичките си нови автомобили в Народната република. Дори и растежът на Китай да се забави, пазарът на автомобили там се възстановява по-добре от пандемията, отколкото в други съпоставими региони по света. Напоследък новите регистрации на коли в Китай отбелязват ръст от 15 процента.

Това кара ръководството на Volkswagen да продължи да работи там както досега. Дори и разкритията за принудителния труд в лагерите за уйгури, намиращи се близо до производствените обекти на Volkswagen - доказано чрез сателитни снимки - не помрачават радостта от добрия бизнес. "Става дума за това ние да разпространяваме нашите ценности по света", коментира главният изпълнителен директор на компанията Оливер Блуме пред "Билд ам Зонтаг" в началото на септември. "Също и в Китай, също и в уйгурския регион," допълва той.

Какво прави Берлин?

Според критици големите германски компании поставят съдбата си в ръцете на Китай, което излага на риск стотици хиляди работни места.

Политикът от Зелената партия Райнхард Бютикофер, който в Европейския парламент е смятан за изключителен експерт и същевременно за остър критик на управляващата класа в Пекин, казва, че забелязва все по-критично отношение сред малките и средните предприятия към бизнеса с Китай. Но Бютикофер посочва и какво не е допустимо - това, че "шефовете на отделни компании смятат, че каквото е добро за изпълнителния директор на Volkswagen или на BASF, е правилно решение и за цяла Германия."

Политиката би могла да предприеме мерки срещу това, смята експертът Рюлиг - например като за инвестициите вече не се дават толкова щедри държавни гаранции. "С тези гаранции Берлин десетилетия наред подпомагаше политически икономическите дейности в Китай." В сегашната ситуация на това трябва да се сложи край, настоява той.

Китай и икономическият национализъм

Наскоро министърът на икономиката Роберт Хабек ограничи някои гаранции за рисковете, включително и заради нарушенията на правата на човека в Китай. Хабек и министърката на външните работи Аналена Бербок, и двамата от Зелените, настояват за по-твърда позиция спрямо Пекин. Администрацията на канцлера Олаф Шолц обаче демонстрира по-мек тон и изглежда все още разчита на сътрудничество.

Евродепутатът Бютикофер настоява германското правителство да намали своите зависимости веднага. Той също е слушал внимателно речта на Си. Частта от нея с нападките срещу Тайван е получила най-дълги аплодисменти в залата. "Това трябва да се вземе много насериозно."

Китай е поел курс към икономически национализъм, смята Бютикофер. Това означава отделяне от Запада там, където ръководството на ККП смята, че може да засили собствената си тежест чрез повече независимост, както и опит международните инвеститори да изпаднат в зависимост от Китай, "за да могат да ги използват срещу правителствата на техните страни, ако се наложи".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    24 2 Отговор
    Веднага да се премине към използваните и проверени в практиката санкции и диверсификации.Само че сега ще ги налагат от кочината,в която се навряха сами - е,и с малко помощ отвъд Голямата локва.

    Коментиран от #13

  • 2 Америка пак е виновна!

    25 5 Отговор
    Дадоха на китайците технологии, сега реват кой ми с.. в гащите!
    И с ватниците същата работа!
    И с Турция грешна политика!
    И с Афганистан пълен провал!
    И т.н. и т.н.
    Тотална липса на политици!
  • 3 Сатана Z

    19 3 Отговор
    В Китай вече са ушити 500 милиона униформи ,тип Маодзедунки ,с които Европопулацията ще бъде облечена в работно време под строгия надзор на началник Ли Си Цин
  • 4 Верно ли

    25 3 Отговор
    Опаааа, хайде и Китай на пангара! Да видим тук ще има ли борци за правда, или засега се плаща само срещу руснаците...
  • 5 БгТопИдиот

    33 2 Отговор
    Алчнярите изнесоха всичко при чайниците с идея за по голям профит (печалба).
    Сега само с печатене и мрънкяне -не става.

    Дивите комунисти държат за топките и Говедария и Евроколхоза.
    Та при кой обществено-политически строй държавата е СИЛНА и могъща ??
    При принтиращите цветни хартиики или при производителя гигант,ъммм ??

    Добре дошли във Фермата .
  • 6 Българин

    22 1 Отговор
    Най вече ние сме зависими от Китай с вноса на мартеници

    Коментиран от #26

  • 7 Госあ

    23 6 Отговор
    А зависимостта на дойче веле е поразително очавадна. Хайде сега да ни разкажат как запада ще произвежда по евтино.

    Коментиран от #10

  • 8 Сух

    20 3 Отговор
    Хехехе айде сега и от Китай сме зависими.. Тези американци верно искат да ни стрижат яко..
  • 9 Сух

    14 6 Отговор
    Пропагандата продължава..
  • 10 Амииии

    14 9 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Просто ще се върнат на Западното производство. Качественото. До края на 80 те години да не са разчитали на китайците ,пак няма да разчитат на тях. Китаеца може да произвежда евтино,но не качествено. Бил съм в Китай, там качествената стока също е скъпа,както в цял свят

    Коментиран от #11, #14, #19

  • 11 Госあ

    13 11 Отговор

    До коментар #10 от "Амииии":

    Китай произвежда неща, които запада просто не може. А това че си бил в Китай, нищо не ми говори. Най бързите влакове на планетата не са качествени ? Хахаха китайското е качествено ;)
  • 12 Вижте сега,

    5 1 Отговор
    Рискът за зависимостта на Европа от Китай е огромен. Просто им "хакнете" едни санкции, така както Атлантическият Запад знае добре да го прави в условията на свободна конкуренция и пазарна икономика. Лошото е, че Китайците вече имат опита на Русия и сигурно са взели мерки да не хлътнат с $300 000.
  • 13 Само коментирам

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    "Сигурно е обаче, че в случай на военна агресия на Китай срещу Тайван..."

    Много интересно - САЩ и Нато воюват по целия свят от десетилетия и не са агресори и за тях няма санкции, а руснаците и китайците при първия военен конфликт (в случая на Китай още е виртуален конфликт) и то за тяхна си територия, населена с техния народ, се превърнаха в "агресори" и санкциите заваляха. Някой ще си помисли, че тук играят интересите на западните милиардери, представлявани от техните си лични политици в западните "демокрации", а не става въпрос за човешки права.
    😉







    Коментиран от #15

  • 14 СТРОИТЕЛЕН ИНЖЕНЕР

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Амииии":

    Ти, като си бил в Китай, виждал ли си им градовете? Сградите? Моловете? Летищата? Стадионите? Мостовете? Инфраструктурата? Метрото? Огромни са и показват гения на китайското инженерство. И ги строят в пъти по-бързо от западняците, затънали до шия в бавна и тежка административна дейност.








    😉
  • 15 Само коментирам

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само коментирам":

    НАТО
  • 16 Ученият котка

    4 5 Отговор
    Китай няма да спаси Европа. Нека отиде като камък на дъното. Пекин ще влияе на световната политика заедно с Москва и Вашингтон.
  • 17 Брей че факти

    6 0 Отговор
    Нещо като дойче Веле може да има становище, но не мнение.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Станко

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Амииии":

    А кой, ще работи се пита в задачата. Сигурно мигрантите от Африка и Азия. Новите поколения обичат рахата- кафене с бисквитка, а вечерта много концентрат с бира. Европа отдавна залезе. Докато обучи кадри ония с още 20 години ще дръпнат
  • 20 САЩ са заплаха за света

    9 1 Отговор
    САЩ са единствената заплаха за Европа - скриват икономика й, въвличат я в поредната си мръсна война!

    Коментиран от #22

  • 21 Някой

    11 1 Отговор
    Ми, като Европа спря да си произвежда сама стоките, така ще е. Останаха само консултанти и провйадъри на услуги. А, и банкстери, ама за тях няма значение дадената страна - изнасят се другаде, когато им стане напечено.
    А какво ще кажете за вече изключително голямата зависимостна Европа от САЩ? Вижда се как последните съсипват умишлено Старата Госпожа, за да се спасят самите себе си. Няма кого да изсмукват сега - Русия не е вече онази Русия от 90-те, От Афганистан и изгониха позорно, в Сирия крадат, ама малко, щото пакр руснаците ги пернаха през ръчичките. В Ирка са напът да последват опита от Афганистан. Иран се зъби и американците не смеят да им кажат гък. Същото и със Северна Корея. Из Южна Африка взеха да ги изритват тук таме... И какво остана - да стъпят на главата на най-близкият си съюзник - ЕС, за да не се удавят те самите. Ама това е временно решение...
  • 22 Закс

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "САЩ са заплаха за света":

    А дали само за еуропа ?
  • 23 сащ е агресор

    2 1 Отговор
    А зависимостта от сащ?!
  • 24 Огромен риск

    2 0 Отговор
    Зависимостта на европа от краварника я унищожава!
    Други зависимости я караха да просперира, но на краварника това не му хареса
  • 25 БСП за България и Радев

    1 0 Отговор
    Китай, заедно с другаря Путин ще подчини Запада в неговата собствена игра - икономическата война. Ако и това не стане, безаналоговата червена армия само чака да се разходи до Берлин
  • 26 Христо Божилов

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Прав си, без Китай Баба Марта е провалена

    Коментиран от #27

  • 27 Примерът с

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Христо Божилов":

    мартениците е много сполучлив. Нима у нас не могат да се произвеждат? У нас обаче се намесват всички държавни институции, които затрудняват и оскъпяват всяко производство и ето ги китайските мартенички на 5 пъти по-ниска цена. Преди години си купих новогодишни китайски гирлянди все още с лампички с жичка. Цената беше 5лв., а сигурно в Китай са купени за 1лв. Имаха динамична индикация, фазово регулиране на яркостта с тиристори, сменяща 6 програми с един бутон, 48 лампички, запоени и изолирани поради връзката с 220В. Като човек занимаващ се с електроника си помислих колко би струвала тази гирлянда произведена у нас.
  • 28 Уточнение

    0 0 Отговор
    Европа си направи свой Китай. Украйна произвежда от всичко по много и то евтино. Ей сега видях надписите на елховите играчки, купени от Метро. И те са украински.Затова ЕС брани Украйна. С нейните стоки заменя китайските.