Отидете към основна версия

1 366 28

НАТО призовава Турция: Удължете "зърнената сделка"

  • турция-
  • украйна-
  • черно море-
  • зърно-
  • пшеница-
  • йенс столтенберг

Йенс Столтенберг вижда положителни наченки по въпроса за началото на доставки на храни и торове от Русия на световните пазари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО призовава Турция да удължи "зърнената сделка", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турските медии.

НАТО благодари на Турция за усилията, положени за възобновяването на действието на "зърненото споразумение", каза Столтенберг.

Той говори на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, с когото обсъдиха редица въпроси, включително конфликта в Украйна, както и усилията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО.

Генералният секретар на НАТО пристигна днес на тридневно посещение в Турция.

Изразих благодарност на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на турското правителство, благодарение на които инициативата за износа на зърно от Украйна отново заработи. Ако това зърно не бе попаднало на пазарите, цените за храните щяха да се увеличат и милиони хора щяха да бъдат засегнати от това, посочи Столтенберг.

НАТО призовава тази инициатива да бъде удължена и разширена, посочи той.

Чавушоглу на свой ред посочи, че Турция констатира, че руският президент Владимир Путин е имал конструктивен подход при разрешаването на проблема, свързан със "зърнената сделка".

Той каза, че има положителни наченки по въпроса за началото на доставки на храни и торове от Русия на световните пазари.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: