Отидете към основна версия

1 724 20

Древен християнски манастир е открит в ОАЕ

  • оае-
  • остров ал синния -
  • обединените арабски емирства-
  • християнски манастир -
  • древен

На остров Ал Синния в Обединените арабски емирства са открити руините на древен християнски манастир. Находката е паметник на толерантността и мултиконфесионалното общество.

На мястото на археологически разкопки в емирството Ум Ал Куейн са открити останките от древен християнски манастир. Според Департамента по туризъм и археология на емирството на остров Ал Синия са открити църква, трапезария (трапезна), цистерни за събиране на вода и килии за монаси.

Най-вероятно монашеската общност е живяла на това място от края на шести до средата на осми век, тоест е основана в предислямската епоха. Находката също така хвърля светлина върху съвместното съществуване на исляма и християнството и върху историята на християнското население, живеещо в Източна Арабия. Остров Ал Синия /Al Sinnia/ се намира между полуостров Ум Ал Куейн /Umm Al Quwain/ и брега на Персийския залив, на входа на лагуна, обградена с мангрови дървета.

Към днешна дата на брега на Персийския залив са открити шест древни манастира. „Това е изключително рядко откритие и важно напомняне за една изгубена глава от арабската история“, каза професор Тим Пауър от Университета на Обединените арабски емирства, който беше част от екипа, който разкопа манастира.

Находката е направена като част от археологическия проект Sinniyah, сътрудничество между отдела по туризъм и археология на Ум Ал Куейн, Института за древни изследвания на Нюйоркския университет и италианската археологическа мисия в Ум Ал Куейн, с подкрепата на Министерството на ОАЕ на културата и младежта.

Днес руините са в отдалечен и необитаем район. Преди повече от хиляда години обаче хората са живели, търгували и са се молели точно на това място на острова.

Манастирът включва група от сгради, включващи кухня, килери, щерна за събиране на питейна вода и пещ за печене на питките за причастие. В близост се е намирал „епископският дворец”. Манастирът е построен от местен плажен камък, а стените и подовете са покрити с варова мазилка.

Голяма цистерна, открита до олтара, вероятно е била използвана за кръщенета. Смята се, че монасите от общността са отслужвали литургия в еднокорабната църква, молели се седем пъти на ден, чели молитви и дори пеели химни.

Археолозите са открили олтар и купи, които вероятно са били използвани за смесване на вино. „Намерихме и огромни стъклени купи“, каза професор Пауър. „Те бяха предназначени за извършване на Евхаристията.“

Професор Пауър отбеляза, че монасите, които живеели на острова, водели аскетичен живот. Две религии - ислямът и християнството - съжителстват в продължение на 300 години. Мястото постепенно се опразва, тъй като не бяха открити признаци на разрушения или пожари.

Културните и социални промени накараха християнството да изчезне и ислямът да се превърне в доминираща религия. Така находката е паметник на толерантността и мултиконфесионалното общество.

По-рано тази година разкопки на острова доказаха, че град Ум Ал Куейн е на поне 700 години, като най-старите селища датират от 13-ти или 14-ти век. Преди се смяташе, че градът е израснал около крепост, основана от шейх Рашид бин Маджид Ал Муала през 1768 г.

Новината е публикувана с подкрепата на Durham School Dubai. Durham School в Дубай е място, където вековната традиция на британското образование се съчетава с най-новите технологии и най-добрите педагогически подходи на 21 век. При записване на деца в училище до януари 2023 г. родителите получават значителни отстъпки за първата година на обучение (такси за основатели) или специална оферта за три учебни години.

Източник: The National

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини