9 Ноември, 2022 11:00 1 723 20

Древен християнски манастир е открит в ОАЕ

  • оае-
  • остров ал синния -
  • обединените арабски емирства-
  • християнски манастир -
  • древен

На остров Ал Синния в Обединените арабски емирства са открити руините на древен християнски манастир. Находката е паметник на толерантността и мултиконфесионалното общество.

Древен християнски манастир е открит в ОАЕ - 1

На мястото на археологически разкопки в емирството Ум Ал Куейн са открити останките от древен християнски манастир. Според Департамента по туризъм и археология на емирството на остров Ал Синия са открити църква, трапезария (трапезна), цистерни за събиране на вода и килии за монаси.

Най-вероятно монашеската общност е живяла на това място от края на шести до средата на осми век, тоест е основана в предислямската епоха. Находката също така хвърля светлина върху съвместното съществуване на исляма и християнството и върху историята на християнското население, живеещо в Източна Арабия. Остров Ал Синия /Al Sinnia/ се намира между полуостров Ум Ал Куейн /Umm Al Quwain/ и брега на Персийския залив, на входа на лагуна, обградена с мангрови дървета.

Древен християнски манастир е открит в ОАЕ

Към днешна дата на брега на Персийския залив са открити шест древни манастира. „Това е изключително рядко откритие и важно напомняне за една изгубена глава от арабската история“, каза професор Тим Пауър от Университета на Обединените арабски емирства, който беше част от екипа, който разкопа манастира.

Находката е направена като част от археологическия проект Sinniyah, сътрудничество между отдела по туризъм и археология на Ум Ал Куейн, Института за древни изследвания на Нюйоркския университет и италианската археологическа мисия в Ум Ал Куейн, с подкрепата на Министерството на ОАЕ на културата и младежта.

Днес руините са в отдалечен и необитаем район. Преди повече от хиляда години обаче хората са живели, търгували и са се молели точно на това място на острова.

Манастирът включва група от сгради, включващи кухня, килери, щерна за събиране на питейна вода и пещ за печене на питките за причастие. В близост се е намирал „епископският дворец”. Манастирът е построен от местен плажен камък, а стените и подовете са покрити с варова мазилка.

Голяма цистерна, открита до олтара, вероятно е била използвана за кръщенета. Смята се, че монасите от общността са отслужвали литургия в еднокорабната църква, молели се седем пъти на ден, чели молитви и дори пеели химни.

Археолозите са открили олтар и купи, които вероятно са били използвани за смесване на вино. „Намерихме и огромни стъклени купи“, каза професор Пауър. „Те бяха предназначени за извършване на Евхаристията.“

Професор Пауър отбеляза, че монасите, които живеели на острова, водели аскетичен живот. Две религии - ислямът и християнството - съжителстват в продължение на 300 години. Мястото постепенно се опразва, тъй като не бяха открити признаци на разрушения или пожари.

Културните и социални промени накараха християнството да изчезне и ислямът да се превърне в доминираща религия. Така находката е паметник на толерантността и мултиконфесионалното общество.

Древен християнски манастир е открит в ОАЕ

По-рано тази година разкопки на острова доказаха, че град Ум Ал Куейн е на поне 700 години, като най-старите селища датират от 13-ти или 14-ти век. Преди се смяташе, че градът е израснал около крепост, основана от шейх Рашид бин Маджид Ал Муала през 1768 г.

Новината е публикувана с подкрепата на Durham School Dubai. Durham School в Дубай е място, където вековната традиция на британското образование се съчетава с най-новите технологии и най-добрите педагогически подходи на 21 век. При записване на деца в училище до януари 2023 г. родителите получават значителни отстъпки за първата година на обучение (такси за основатели) или специална оферта за три учебни години.

Източник: The National


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минувач

    14 2 Отговор
    Вероятно е македонски.

    Коментиран от #7

  • 2 ТОВА НЕ Е МАНАСТИР А ХАРЕМ НА БОКО НА

    4 5 Отговор
    ДЕДО МУ !
  • 3 Окраин4е

    4 7 Отговор
    Снимката е от Окрайна, това остана от Окрайна!
  • 4 стоян георгиев

    8 4 Отговор
    киев 2024 г така ще изглежда.

    Коментиран от #18

  • 5 Най-древните християнски храмове са...

    4 2 Отговор
    тези от земите на българите! Особенно този под старата катедрала от 4-ти век в Пловдив, който е от 1-век след Христа. БългАрите са първите християни, а пречупения кръст и буквата Азъ + са неоспорим факт. 😉

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Какво/Къде е

    5 1 Отговор
    "Източна Арабия"?
  • 7 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Минувач":

    Ама ти наистина начупи бараката ,уеш !Имат много общо двете религий +още една ?!Не е учудващо , за който е чел .Не напразно са замесени чаршафите с изчезване на картина,голям интерес от християнски ценни табла ,и музея който да е като Лувъра ли го пишете в България ,само че като летяща чиния и визиуално да има дъжд от светлина/не е огъня ,за който някой си мислят че е божествен .../ ?!Излагаш се като македонец с хипотеза за Луната.
  • 8 Шалива Хан

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Най-древните християнски храмове са...":

    Вярно е за това папата показва кръст на Хан Атила и той се оттегля и подарява живот на римляните.

    Коментиран от #10

  • 9 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Най-древните християнски храмове са...":

    Да и Господ е Българин ,браво ,при българите е по слабо доказано на практика но македонците го доказват с глупави хипотези по често .Наистина сме от един ген с тях .

    Коментиран от #11

  • 10 Шаливахан

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шалива Хан":

    харе кришна
  • 11 Няма такива ханове!

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Имало е Кънадзъ, Кънеζъ, Кнеsа, Кнежа по старобългарските ръкописи... Няма θраки! Буква гепана от финикийския Тет, гепан от линейния КА- кАраки, кАрки, кАрии, кАрийци, ари, ора, оТроки - деца на старобългарски. Атила е хун - масагет - миз и гет, masa и getae. Имало е Блъгария, Блгария, блъгарωмъ, блъгарьски, блъгаринъ.

    Коментиран от #13

  • 12 Всъщност

    3 0 Отговор
    Псевдопатриотизмът е смешен , но и премълчаването на историята ни "от скромност" също е глупост ! У нас има и по-стари християнски градежи от този .

    Коментиран от #15

  • 13 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Няма такива ханове!":

    Охооооо ами преди това ???-когато зараждащото се християнство започнало да се разпространява в Римската империя, християните не са позволявали никакви изображения, скулптури или материални символи на тяхната вяра.Теолозите признават че са били -абсолютен примат на концепцията за БОГ, която остава в сферата на идеите, и отхвърлят всякаква възможност да я представят.От 200 г. и през целия трети век християнските гробници се умножават.Сцени от Стария и Новия завет са представени на стенописите на катакомбите, на барелефите на саркофазите.Християнските творби не са били картинисветци ?!, на които бихме дошли да се поклоним на много специфични места, а просто поучителни илюстрации, които биха увековечили паметта на основателите на тази нова религия.?!

    Коментиран от #14

  • 14 ........

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    И стигнеш до 313 г. римският император Константин ВЕЛИКИ издига християнството в ранг на държавна религия, църквата е принудена да промени коренно концепцията си за вяра ,изкуство ...От този пич се мътят водите , човешката слепота и наивност ,позволил си е много неща ,с негово одобрение се запазват икони ,има и много изгорени такива и като цяло историята за библията ,а преди ,по това време и след това има непрекъснато войни за надмощие на религия...имаш много пропуски хванал си филма по средата с хановете.И стигнеш до 313 г. римският император Константин ВЕЛИКИ издига християнството в ранг на държавна религия, църквата е принудена да промени коренно концепцията си за вяра ,изкуство ...От този пич се мътят водите , човешката слепота и наивност ,позволил си е много неща ,с негово одобрение се запазват икони ,има и много изгорени такива и като цяло историята за библията ,а преди ,по това време и след това има непрекъснато войни за надмощие на религия...имаш много пропуски хванал си филма по средата с хановете.

    Коментиран от #16

  • 15 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Всъщност":

    Не дават на Ганя гласност ,не е в интерес на някой да излезе истината която се крие в България ,имам хипотеза каква е.
    Или по скоро Ватикана трябва да падне ,така или иначе има само един универсален Бог,всичко друго в религиите са брътвежи одобрени от тоз или онзи и наложени с закон .
  • 16 Като пишеш за Конъстанътинъ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "........":

    не пропускай факта, че е роден в Мизия, бил е мизиец от бедно семество и няма нищо общо с илирийския произход, който са му изградили. Мизите са ари - блъгари (траки - отроки), споменати в картата на Йероним Блажени през същия този 4-ти век с: Мизия, също и Вулгария. Благодарение на Конъстанътинъ Велики и войската му ари, откриваме днес, български топоними в Англия. Не слушате и не вдявате. Михаил III-ти Фригийски от Аморийската династия пък прави всичко възможно българите да наложат писмеността си в християнския свят, като завежда Кирил и Методий на мизийски Олюпа (Олимп), за да преработят стария линеАР в глаголица (глася - говоря). Четири букви пък от глаголицата откриваме на дунавската протописменост и плочица от Тартария, отпреди 7500 години. Те са: буквата Земя, Онсъ (голям Юсъ), Укъ (оу), и една друга, която срещаме на 3-те пръстена на Кубрат (Кровъ - закрилник), Х с V отгоре, в линеарите под звук Де.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Като пишеш за Конъстанътинъ":

    Да знам,нарочно го написах два пъти ,докато четете ако сте пропуснали,още веднъж.Имам голямо любопитство и съм и влизала в някоя друга библиотека ,не в България.И съм попаднала на някой нещица ,книги които не се продават в магазина ....Та този пич колкото и да е похвален ,не ми харесва !Не ми допада и историята с Исус и разпъването на кръста ,а това с огънчето още повече ,и как е възможно огъня да е божествен ,ама на това вие си отговерете !Помислете върху Орфеизма ,и някой други детайли ,например кой е Христос ....И защо тази наша мила родина след Златния Век ей така безплатно страда ?Защо пък е наложено това покръстване или кому е нужна някъква си библия и църкви ?След Бог не ги одобрява ....важното е да си добър човек и родител ,другото е бля бля
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Арите са изповядвали...

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Като пишеш за Конъстанътинъ":

    първото писано евангелие, което е унищожено от църквата и е гласяло: Бог е в растенията, животните, птиците хората, всички живи същества, под камъка, над него, в него, долу на земята и горе на небето. След това се появяват 4-те канона за храмовете. Богомилите са наследници на това първо учение и отричат църквите. И те не са гонени, защото са езичници, а защото са вярвали в истинските слова и дела на Исуса Христос. Като тези на Орфей, наследени от Себадий. Все пак всички божества на езичниците красят християнските икони! А Самия Исус и учениците му са кръстени в реките под небето, а не в църкви. Да, прави добро независимо от църквите, е присъщо за бългАрите. От нас е тръгнала светлината, но юдеите и католиците не искат истината да излезе наяве.

    Коментиран от #20

  • 20 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Арите са изповядвали...":

    Вие сте прав ,но има още една лъжа ,малко видоизменена история около Рим и Ватикана !Какво е дървото на разпънатия Исус ,трупи ,квадратни,с напречна греда,стълб ,или хипотезата за истинско дърво вързан /нещо от многото легенди за дървото на живота ,каво прави ?/Тука има една голяма светица истинска жена катмелитка не митология -тя казва че е Исус е бил разколебан във вярата си към Бог ,....и други божи хора нещо си казват ..