Отидете към основна версия

2 584 14

Русия е разположила повече от 500 сирийски бойци в Украйна

  • украйна-
  • сирия-
  • сирийци-
  • русия-
  • война-
  • бойци-
  • владимир путин-
  • башар асад

Вече има съобщения за сирийски жертви в Източна Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е разположила повече от 500 сирийски бойци в Украйна предимно за небойни роли. Те имат основна задача да охраняват съоръжения в Луганск и Донецк. Това беше разкрито от разследване на медията Middle East Eye, позоваващо се на източници от регионални разузнавания в Близкия изток, предаде De Re Militari.

Бойците са привлечени главно от проправителствени части, които са били подкрепяни и обучавани от Русия, станали едни от най-бруталните и ефективни бойни формации в гражданския конфликт в Сирия: 25-та дивизия на силите за специални мисии, известна като "Тигри", Пети корпус и Лиуа ал-Кудс, милиция, съставена предимно от палестински сирийци. Служител на сирийското правителство споделя информация на MEE, че Русия е вербувала сирийците чрез своите специални сили и Вагнер.

През март руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че Москва е получила повече от 16 000 заявления от хора в страни от Близкия изток за участие в Украйна. Това обаче беше възприето от много наблюдатели като опит да се изплашат Украйна и други европейски страни в ранните дни на конфликта. Официалният канал в Телеграм на т.нар. Ловци на ИД - подкрепяна от Русия група, създадена през 2017 - също отправи широко разпространен призив към новобранците да се явят в базата си в Хомс за регистрация, за да се бият заедно с руснаците в Украйна.

Вече има съобщения за сирийски жертви в Източна Украйна. Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Обединеното кралство активистка група, която наблюдава конфликта в Сирия, заяви по-рано този месец, че 9 бойци от Лиуа ал Кудс и "Тигрите" са загинали от септември. Организацията също така твърди, че 2000 сирийски бойци са участвали в отбраната на окупираната от Русия територия в Херсон и Донецк. Източник от сирийското правителство обаче споделя пред MEE, че броят на сирийските жертви е много по-висок от докладвания, като досега поне 50 са убити при украински атаки.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: