Отидете към основна версия

4 161 27

САЩ не смеят да пипнат касапина Мохамед бин Салман

  • джамал хашоги-
  • убийство-
  • мохамед бин салман-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • имунитет

Саудитският престолонаследник има имунитет

Снимка: Shutterstock

САЩ обявиха, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има имунитет срещу съдебно преследване за убийството на журналиста Джамал Хашоги (на снимката), предадоха Ройтерс и АП.

Хашоги бе умъртвен и тялото му бе разчленено от агенти на Рияд в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. Тогава американските разузнавателни служби казаха, че операцията е била проведена по заповед на принц Мохамед, фактически лидер на Саудитска Арабия от няколко години, предаде БТА.

"Джамал отново умря днес", написа в "Туитър" минути след новината от Вашингтон Хатидже Дженгиз, годеницата на покойния Хашоги. "Мислехме, че ще има някакво правосъдие от САЩ. Парите обаче отново са на първо място", заключи тя. В писмено изявление говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом поясни, че тази правна формулировка на Държавния департамент е направена "съгласно отдавнашни и добре установени принципи на обичайното международно право". По думите му "това няма нищо общо със същността на казуса".

Говорителят се позова на документ на федерален съд в окръг Колумбия, в който представители на министерството на правосъдието на САЩ пишат, че "доктрината за имунитет на държавен глава е добре установена в обичайното международно право". Юристи от министерството казват, че администрацията на президента Джо Байдън "е определила, че Бин Салман оглавява чуждестранно правителство и вследствие на този свой пост се ползва с имунитет пред юрисдикцията на съдилищата в САЩ". Хатидже Дженгиз и базираната във Вашингтон организация "Демокрация за арабския свят сега" са завели във федерален съд в столицата на САЩ дело срещу саудитския престолонаследник, негови близки съветници и други хора за предполагаемото им участие в убийството на Хашоги. Рияд твърди, че принцът, който наскоро бе назначен за премиер, няма пряко участие в убийството.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.

Свързани новини