Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 09:40 1 328 3

Как Саудитска Арабия взе домакинството на Мондиал 2034

  • джамал хашоги-
  • футбол-
  • световно първенство-
  • човешки права-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман-
  • фифа

Официалното решение на ФИФА ще бъде взето едва в края на следващата година, но вече всичко е ясно

Как Саудитска Арабия взе домакинството на Мондиал 2034 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Официалното решение на ФИФА за домакинството на Световното първенство по футбол през 2034 година предстои да се вземе чак в края на следващата (2024) година. Няма съмнение обаче, че то ще бъде присъдено на Саудитска Арабия, тъй като кралството е подало единствената оферта, съобщава на сайта си за спортни новини АРД. В публикацията си германската обществено-правна медия разказва за това как Рияд си е осигурил организацията на престижното спортно събитие.

За вземането на решение къде да се проведе дадено световно първенство по футбол се изисква абсолютно мнозинство (над 50%) от футболните федерации. Във вторник вечерта (31 октомври) ФИФА потвърди, че нито една друга асоциация, освен тази на Саудитска Арабия, не е кандидатствала за домакинството на първенството през 2034 година.

Как кандидатурата на Рияд стана възможна?

Испания, Португалия и Мароко от Европа и Африка, както и Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили от Южна Америка подадоха съвместни кандидатури за първенството през 2030 година. Южна Америка очевидно нямаше шансове, но 100 години след първата Световна купа през 1930 г., която се проведе в Уругвай, там ще бъдат проведени поне три мача от първенството - в Парагвай, Аржентина и Уругвай, пояснява АРД.

Кандидатурата на Саудитска Арабия стана възможна, тъй като Южна Америка, Европа и Африка нямаха право да кандидатстват за Световната купа през 2034 година. А КОНКАКАФ, футболната конфедерация на Северна Америка, Централна Америка и страните от Карибския басейн, която спечели Световното първенство по футбол през 2026 г., също не можеше да участва в надпреварата. Така останаха единствено Азия и Океания.

Очакваше се, че островните държави от Океания така или иначе няма да се кандидатират. А Австралия, след неуспешен опит за намиране на партньор, с когото да се яви съвместно, обяви, че няма да участва по-нататък в състезанието за провеждането на турнира през 2034 година.

ФИФА даде малко време за потенциални други кандидатури - между официалното съобщение и крайния срок имаше само 25 дни, припомня АРД. Това е крайно недостатъчно време, за да могат евентуалните кандидати да получат правителствени гаранции или дори грубо да нахвърлят плановете си за нужната инфраструктура, включително стадиони, отбелязва изданието. А това беше още едно предимство за Саудитска Арабия.

Подкрепата на другите страни

Саудитска Арабия вече гордо обявява, че над 100 държави са обявили подкрепата си за домакинството ѝ през 2034 година. Означава ли обаче това, че страната ще разполага с мнозинство, което да подкрепи кандидатурата? През изминалите месеци представители на страната пътуваха до множество държави, за да подпишат принципни споразумения. Често те бяха за футболно сътрудничество с други федерации, но доведоха и до подкрепа за кандидатурата на Рияд. Азиатската футболна конфедерация, която се контролира от държавите от Персийския залив, също обяви подкрепата си за Рияд.

Във вторник вечерта президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви, че турнирът през 2034 г. "трябва да бъде организиран" от Саудитска Арабия. От години той и Саудитска Арабия разширяват отношенията си, а наскоро Инфантино разви близки връзки и лично с престолонаследника Мохамед бин Салман, като на няколко пъти го посети в Рияд.

За кралството Световната купа не е свързана с пари, ами с влияние. Страната не просто използва ФИФА, за да излъска имиджа си пред външния свят като прогресивна и модерна. Саудитска Арабия купи британския "Нюкасъл Юнайтед" чрез държавния си инвестиционен фонд, а компании от страната са спонсори на Атлетико Мадрид, Реал Мадрид и Рома. Но Рияд е активен и в други спортове.

Световната купа и човешките права

ФИФА изисква уважение към човешките права по време на Световната купа по футбол. Това обаче се отнася само до подготовката и организацията на турнира. А цялостната ситуация с човешките права в Саудитска Арабия е катастрофална. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман управлява в условията на абсолютна монархия. В класацията на "Репортери без граници" за свободата на пресата Саудитска Арабия заема 170-о място от общо 180, изоставайки дори и от Азербайджан и Русия и оставайки далеч зад Катар.

В страната не съществуват свободата на изразяване и на събиране. Несправедливи съдебни процеси водят до смъртни присъди, посочват противозащитни организации. Правата на жените са сериозно ограничени, а хомосексуалността е наказуема. Журналистът от Саудитска Арабия и критик на правителството Джамал Кашоги бе убит и разчленен от наемници в Истанбул през 2018 година. Разследване на ООН и доклади на американското разузнаване стигнаха до извода, че убийството е било поръчано от престолонаследника Мохамед бин Салман.

"Възможността ФИФА да даде на Саудитска Арабия Световната купа през 2034 г., въпреки ужасяващото състояние на човешките права в страната, изобличава ангажиментите на ФИФА в областта на човешките права като фасадни", заяви директорката на глобалните инициативи на Хюман Райтс Уоч Минки Уордън. А Стив Кокбърн от Амнести Интернешънъл призова ФИФА да бъде готова и да "спре процедурата по кандидатстване, ако сериозните рискове, засягащи човешките права, не бъдат убедително адресирани".

Автор: Чалед Нахар (АРД)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батето Боби

    5 0 Отговор
    Ако почерпят ще ги подкрепим, аз това съм научил от Батето
  • 2 $$$ пачки на палета

    5 0 Отговор
    Петродоларите са велика мощ...
  • 3 Лицемерието и двойните стандарти

    8 0 Отговор
    За пореден път показват в какъв свят живеем
    За кокошка няма прошка за милиони няма закони