Отидете към основна версия

7 581 47

Русия осъди "безбожното" нахлуване на Украйна в...

  • украйна-
  • нахлуване-
  • служби-
  • русия-
  • манастир-
  • киев-
  • църква

Руската православна църква заяви, че обискът на храма представлява акт на сплашване

Руското външно министерство днес разкритикува Украйна като "безбожна", "дива" и "неморална" за нахлуването в хилядолетния православен манастир в Киев, съобщи Ройтерс.

Украинската служба за сигурност СБУ и полицията нахлуха в манастира в комплекса на Киево-Печорската лавра в Киев (Киевския манастир на пещерите) вчера рано сутринта като част от операциите за противодействие на подозирана "подривна дейност на руските специални служби".

Обектът е украинска културна ценност и е седалище на подкрепяния от Русия клон на украинската православната църква, който е подчинен на Московската патриаршия. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, като заяви, че е необходима "специална операция“ за демилитаризиране на страната. Украйна и Западът отхвърлиха това като неоснователен претекст за война, в резултат на която загинаха хиляди хора, милиони бяха разселени и превърна градове в руини.

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова днес заяви, че няма никакво оправдание за нахлуването и сравни "киевския режим" с Бакхус, римския бог на виното, чието име в руския език често се свързва с неморален хаос, безредие и разгул. "Това е просто някаква пълна безбожна вакханалия. Няма никакво оправдание или обяснение за това. И не може да има", каза Захарова по радио Sputnik. "Това е още една част от абсолютно неморалните и диви действия на киевския режим." Руската православна църква заяви вчера, че обискът на храма представлява "акт на сплашване".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 45 гласа.

Свързани новини