Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Ноември, 2022 10:11 2 187 45

Преговорите с Путин няма да спрат тази брутална война

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • преговори-
  • владимир путин-
  • кремъл

Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна

Преговорите с Путин няма да спрат тази брутална война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а като помагаме на Украйна да победи в тази война, пише за в. "Гардиън" известният британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш, предаде БТА.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 г. Най-лошото нещо, което можем да направим сега от гледна точка на мира на нашия континент, е да се впуснем в преговори с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден тя ще може да преговаря от позицията на силата, изтъква Гартън Аш.

Доналд Тръмп наскоро намекна, че е перфектният кандидат за водене на преговори с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като посредник. Двамата заедно биха били перфектният вариант - перфектният за Москва вариант, подчертава Гартън Аш. Путин с удоволствие ще се договори с тях двамата за спиране на огъня, което би позволило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да подготвят мобилизираните запасняци и след това отново да започнат войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за благодарност по една партида водка, пише журналистът с ирония, граничеща със сарказъм.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала до момента и които в своята съвкупност са с площ три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да представи това като историческа победа. По този начин той ще докаже, че въоръжената агресия дава плодове. Украинците обаче никога няма да се примирят с това. Социологическите проучвания сочат, че те са готови да платят висока цена, включително още загуби на военни и цивилни, за да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще дойде време и за преговори. Война с Русия, която разполага с огромно количество оръжия за масово поразяване и със зъл лидер, който е готов да прибегне до тяхната употреба, не може да приключи с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 г. Украинското правителство и западните му приятели вече започнаха да мислят за договорки в сферата на сигурността и за други споразумения, за които да настояват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, включително и Крим, и само Украйна може да реши дали ще има компромиси, като например някаква специална договореност за Кримския полуостров, пише Гартън Аш.

Пределно ясно е, че подобен мир не би бил приемлив за Путин, особено като вземем предвид, че той обяви четири украински области за руска територия. Следователно или трябва той да бъде принуден да приеме тези условия, или мирното споразумение да бъде сключено с една Русия, която вече не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 15 Отговор
    Много хрушчовки има още за бутане, как мислите ше си направим смартситата, де Кире планува и у България да никнат като гъби?
  • 2 Виждал съм

    34 5 Отговор
    По брутални войни и то много. Всички ги знаем.
  • 3 Прозорлив

    32 7 Отговор
    На бивша Украйна вече и Господ не може да и помогне, нито пък на фашизираните отрепки живеещи на тази територия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БОЗА

    39 3 Отговор
    Англичаните...ах тези англичани...Втората световна не беше свършила още,когато тези хубавци вече си мислеха,как да разпарчадосат СССР...толкова години по късно те нямало да преговарят(в качеството си на КАКВИ да преговарят,за Украйна...или си признавате,че ЗАПАДА воюва срещу Русия в Украйна)...минаха десетилетия...а англичаните са си същите-окото в чуждото,интриги,кръв и война...нещяли мир... ;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #11

  • 6 прост шоп

    30 2 Отговор
    Оха, към мир чрез въоръжаване . Разбрах. Ма може ли да ме въоръжите с нещо и мен, ще ми се да омиротворя нЕкои управници европейски...
  • 7 ами

    25 2 Отговор
    добре дайте си всичките оръжия дето ги имате на украйна и се надявайте на русия да й свършат ракетите и тогава ще настане мир
  • 8 Глупости

    39 2 Отговор
    Война се спира с преговори, а не с насърчаване за война! Само глупава пропаганда! Помагали! Помагате единствено да продължи тази война, която също е ваше дело! Помагате да има още жертви и разрушения! Помагате живите да изпадат във все по голяма агония! Помагате за световна рецесия! Помагате за самоубийството на Европа! Това е реалността! Останалото е пропаганда за глупаци!
  • 9 Механик

    27 1 Отговор
    Опорка след опорка. Да изредя ли ключовите думи и словосъчетания?
    неровокирана, брутална, руски престъпници, държава терорист..... Искате ли още или си ги знаете?
    Значи според тоя, преговорите нямало да спрат войната и дай да наливаме оръжия?
    Казно инак, дъждът няма да загаси огъня, за това дайте да наливаме бензин в него?!
  • 10 ТаУмВзе

    24 1 Отговор
    Преговори може да има само когато киевското наркоманче подпише Капитулация. Друг вариант няма! Z
  • 11 Мммммм

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "БОЗА":

    В качеството на съюзник! Не е нужно да участват директно във войната. След като дават оръжие са на страната на Украйна.

    Коментиран от #21

  • 12 Реплика

    16 1 Отговор
    Като историк и политически коментатор Тимъти Аш би могъл да напише статия,в която да анализира какви печалби се реализират чрез военни действия и защо дипломацията не е на мода.
  • 13 Мишки!!!

    21 1 Отговор
    "Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден" загине и последният украинец!? Като са толкова наперени, защо не отидат с тяхното оръжие в Украйна да се бият, а само бутат фитили, и това ми било историк!?

    Коментиран от #15

  • 14 Кочо

    17 1 Отговор
    Путин защо си толкова лош?! Разреши им на западните човеколюбци да я разядат Русия от локални преврати около границите и, чрез вътрешни петоколонни продажници, чрез ЛГБТ пропаганда, позволи им да я разпаднат Русия , да и разграбят ресурсите, а народа и да го превърнат в обслужващ персонал на англосаксите! Да се откажат от изконните си православни ценности и да се превърнат в полово неутрални, модерни трансхора!
  • 15 Тъщата

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мишки!!!":

    Или докато всчики сгради в Украйна заприличат на тези от снимката.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 любопитен

    13 1 Отговор
    "британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш", не разбрах този кой го е викал на преговори?
  • 18 1222

    13 0 Отговор
    А аз не мисля така. Украинците трябва сами да кажат как да се постигне мира, нека ги попитат. Преговорите могат да спрат тази война, която никой не знае колко още може да продължи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БОЗА

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мммммм":

    Ма Украйна в нато ли е...туй съм го пропуснАл... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 22 Злобар

    8 0 Отговор
    Помагайте, помагайте - лошо няма. Колкото повече "помагате" на Украйна, толкова повече ще ескалира конфликтът до превръщането му в световен. Така поне Новият Световен Ред на Колониалният Глобализъм ще се сгромоляса по-бързо. Пък после, каквото Бог нареди.........

    Коментиран от #24

  • 23 Това

    1 9 Отговор
    ... е все едно някой да си мисли, че прегововорите са Осама бин Ладен ще дадат резултат. Русия е терористична държава. С терористи не може да се постигне "съгласие". С тях се говори само докато се намери начин да бъдат обезвредени.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чичо Тони

    5 2 Отговор
    Най-добрия начин да помагате е като пратите англичани на фронта.
  • 26 Евроатлантик

    4 0 Отговор
    Един англичанин беше написал преди време:
    Войната е мир,
    Свободата е робство,
    Невежеството е сила...
    Та и тези продължават така...
  • 27 Нострадамус

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Солей":

    Това баба Ванга ли ти го каза?
  • 28 А липсата на логика

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Солей":

    при теб, бързаш да я запълниш с пропаганда за глупаци! Гледам попил си като суха гъба всяка глупост която драскат на гладко мозъчните! Дори не си се опитала да направиш някаква причинно следствена връзка, а директно ни надраска бозътъ! Докога ще чакаш други да ти казват, какво мислиш? 😃

    Коментиран от #33

  • 29 Злобар

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Солей":

    Е, щом говорим за Световен конфликт, тогава можем да изброим още много държави. То, затова не ти трябва дори и средно образование, нали?

    Коментиран от #31

  • 30 Среднист

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Солей":

    Аз и без висше образование мога да кажа. че тя Украйна вече си е почти смачкана - и военно, и инфраструктурно и откъм популация

    Коментиран от #32

  • 31 Солей

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Злобар":

    Знаех си, че не си завършил повече от средно, щом продължаваш да се самозакопаваш като се съгласяваш, че ще последват и други държави. Руските терористи вече не се и крият, че това са намеренията им.

    Коментиран от #34

  • 32 Солей

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Среднист":

    Смачкана е, но нещо не можете да излезете от Донбас.
  • 33 Солей

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "А липсата на логика":

    Не се напъвай, всичките ви тактики са ми познати. Питай за нещо ново където те инструктират.

    Коментиран от #35

  • 34 Злобар

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Солей":

    Когато говорим за Световен конфликт ще участвуват и много други терористи, не само руските. Но хайде да говорим по същество: Следващ субект на "разнебитване" може да стане наистина Молдова (както ти спомена), ако атлантическата кака на власт там следва примера на укрите, окуражена от Колективния Запад и започне да тероризира рускоезичното население от Приднестровието. Така наистина може да се замеси и Румъния, с апетита си да глътне Молдова. Полша също ще стане все по-активна в стремежа си да подпомогне Западна Украйна като я прибере. Ако прибалтийските не престанат да малтретират руснажите живеещи там, конфликът ще се разшири и в тази посока. Така че твойта прогноза е много възможно да се сбъдне. ВЕиж, за Германия за сега не съм съгласен

    Коментиран от #36

  • 35 Не бе

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Солей":

    За истината няма нужда да се напъвам! Особено като видя как жегва някой от гладко мозъчните! 😃 Ползвайте тия неща на раменете, за да не ви ползват за простотия и да изглеждате смешно!

    Коментиран от #37

  • 36 Солей

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Злобар":

    Какво става, вече изцяло изостави твърдението, че ако Украйна се подчинила, това щяло да предотврати "световен конфликт"? Средното образование може да ти даде само толкова.

    Коментиран от #40

  • 37 Солей

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Не бе":

    "За истината няма нужда да се напъвам! " За истината не, но за да я изопачаваш - ЯКО :)))) Леко, вече живеем в 21ви век. Руските фашисти са разкрити. Държавата име обявена и официално за спонсор на тероризма.

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Солей":

    не я изопачавай тогава! Виж колко е просто! 😃 Ем го знаеш, ем ни тиражираш ниско интелигентни глупости от пропагандата за гладко мозъчни! Ади да ползваме повече онова на раменете и да гледаме какво се случва, а да не чакаме да ни казват! По умно ми се струва! 😃 Колкото повече се ползва над раменното устройство, толкова по малко простокирчовци!
  • 40 Злобар

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Солей":

    Напротив, ако Украйна "клекне", атлантическите управници в Молдова не биха предприели толкова явен погром. Така че има всички шансове конфликтът да остане ограничен. Между другото, днешното образование в България е толкова обезценено (и посредствено), че дали си вишист или среднист е почти без значение - имам предвид финансовата страна на въпроса
  • 41 !!!?

    9 2 Отговор
    Хитлер: Там накъдето е тръгнал Путин, от там се върнах !!!?

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Евтино

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    и глупаво
  • 43 Когато

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    човек не мисли, е способен да твори много бозъ, която е супер полезна за интриганта зад океана!
  • 44 Васил

    0 0 Отговор
    Чак сега ли се сетиха защо толкова време им отне да стигнат до този извод?
  • 45 дядото

    1 0 Отговор
    сами ще си го признаете.на вас саксонците не ви пречи путин,а русия като народ и държава.путин не управлявал русия последните векове,а вие винаги сте водили война против русия- открито или тихо.много държави сте ограбили в имперската си история,но русия ще я гледате от страни и със страх.
Новини по държави: