Отидете към основна версия

7 877 63

Путин заплаши с тежки последици заради тавана на цената на руския петрол

  • русия-
  • владимир путин-
  • роснефт-
  • опек-
  • нефт-
  • петрол

Водещите развити страни са се договорили по принцип да определят максимална цена на руския петрол, но досега не са успели да се договорят за стойността на тази цена

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Владимир Путин говори за инициативата на западните страни да определят горната граница на цената на руския петрол в рамките на разговор с премиера на Ирак, съобщават от пресслужбата на Кремъл, цитирани от Руската служба на Би Би Си.

"Ситуацията беше засегната във връзка с опитите на редица западни страни да наложат ограничения върху цената на петролните суровини от Русия. Владимир Путин подчерта, че подобни действия противоречат на принципите на пазарните отношения и е много вероятно да доведат до тежки последици за световния енергиен пазар", се казва в прессъобщението.

Водещите развити страни са се договорили по принцип да определят максимална цена на руския петрол, но досега не са успели да се договорят за стойността на тази цена. Преди ден този въпрос беше обсъден в Европейския съюз, който включва повечето от страните, участващи в тази схема, но не се стигна до консенсус.

Най-радикалните страни в Източна Европа поискаха тя да бъде под текущата пазарна цена (вчера тя беше на ниво от 62-63 долара за барел в Северозападна Европа), за да лиши Русия от повече приходи, от които финансира войната. Гърция, Кипър и Малта, където е регистриран по-голямата част от танкерния флот, от друга страна, се застъпиха за определяне на таван над 65-70 долара за барел (нивото, предложено преди това от Г-7), за да се компенсират пропуснатите печалби.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания