Отидете към основна версия

5 251 38

Т-62 отдавна са основните бойни танкове за руската армия

  • бесарабски фронт-
  • танкове-
  • т-62-
  • танк-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руски танкове

Руското командване вече изтегля танкове от складовете на стратегическо ниво

Снимка: Shutterstock

Танковете Т-62 отдавна са основните бойни танкове за руската армия.

Въпреки че те постепенно, но сигурно стават по-разпространени от Т-72 и Т-80, с тях също възникват проблеми. Основният е свързан с изваждането им от склада и възстановяването на тяхната боеспособност. И така, руското командване вече изтегля танкове от складовете на стратегическо ниво. Според плана 800 танка Т-62 трябва да бъдат изтеглени и приведени в бойна готовност. Техниката се концентрира в района на Атамановка, Източен Военен окръг, където от август до ноември имаше малко над 250 танка Т-62.

Разконсервиране се провежда още в Улан- Уде и в Арсениев. В Източния военен окръг се намират общо пет склада на Главното управление на автомобилната и бронетанковата техника (ГАБТУ), в които се съхраняват танкове Т-62: в Арсениев, Атамановка, Возжаевка, Комсомолск и Улан-Уде. Една част от танковете вече са доставени в 103-и бронетанков ремонтен завод и ето, че започнаха да възникват първите проблеми. Оказва се, че от техническа и технологична гледна точка, както и поради санкциите, руските заводи не са в състояние да възстановят и модернизират в такива количества танковете Т-62. С други думи, няма да е възможно 250 танка да бъдат върнати максимално бързо в експлоатация, да не говорим за 800.

Но има и още. От намиращите се на съхранение Т-62 за възстановяване са годни по-малко от 800, а не 800, както е планирано от Командването на руските окупационни войски. По предварителна информация, може да бъде възстановена боеспособността на около 600 машини. По този начин перспективата през руските окупационни войски, меко казано, не е розова. Не е известно кога ще получат 250 машини и дали изобщо ще ги получат. Още по-малко ще успеят да изпълнят плана за 800 машини. А да се компенсират загубите на техниките на РОВ трябваше, както се казва, още вчера. Да, процесът стартира, но резултатът от този процес няма да има абсолютно никакъв положителен ефект, защото с големи усилия се изпращат танкови роти в зоните на бойните действия, в най-добрия случай батальони, но нищо повече.

Източник: Александър Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: