Отидете към основна версия

2 496 32

Групировката "Вагнер" призна: Убитият в Украйна студент от Замбия беше наш боец

  • украйна-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия

Евгений Пригожин обяви, че студентът от Замбия е бил един от първите, проникнали във вражеските окопи на 22 септември и е загинал геройски

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е близък съюзник на президента Владимир Путин, каза днес, че студентът от Замбия, убит в Украйна, е бил член на неговата частна военна групировка "Вагнер", предаде Ройтерс.

По-рано този месец Русия уведоми Замбия, че мъжът е загинал на бойното поле в Украйна през септември, и африканската страна поиска от Москва повече подробности и обяснения за това как той е бил вербуван. Бащата на убития замбиец каза, че той е излежавал деветгодишна присъда в затвор в покрайнините на Москва по обвинения, свързани с наркотици. По думите на семейството му мъжът е бил вербуван, докато е бил в затвора, но не е ясно как точно е станало това.

Пресслужбата на компанията на Пригожин "Конкорд" съобщи днес, че замбиецът е бил боец на "Вагнер". Пригожин и други представители на частната военна групировка обикалят затворите в Русия и предлагат амнистия на затворници, които се съгласят да се сражават в Украйна.

Пригожин каза, че студентът от Замбия е бил "един от първите, проникнали във вражеските окопи на 22 септември", и е загинал геройски.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди обстоятелствата около смъртта на замбиеца или твърдението на Пригожин, че мъжът се е присъединил доброволно към "Вагнер".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания