Отидете към основна версия

2 169 33

Кристоф Хойсген: "Украйна има пълното право да си иска Крим обратно"

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • кристоф хойсген-
  • румъния

Русия грубо нарушава международното право, каза председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Черноморският регион е главна цел на агресивното поведение на Русия. Как от военна гледна точка би трябвало да реагира НАТО, за да обезкуражи Русия?

Кристоф Хойсген: Румънският президент е прав, през последните години НАТО не обръщаше достатъчно внимание на Черно море. Погледите ни бяха насочени главно към Балтийско море, където също наблюдаваме руска агресия. Но войната на Русия срещу Украйна сега отново постави Черно море в центъра на вниманието ни. Да, трябва да бъдем много по-активни в региона.

Смятате ли, че Украйна трябва да се опита да си върне Крим?

Хойсген: Крим без съмнение е част от Украйна и Украйна има пълното право да си го иска обратно и да го присъедини отново. Тъй че решението е на Киев. Германия положи големи усилия с дипломатически средства да отговори на предизвикателствата, които Русия създаде с първото си нахлуване през 2014 и 2015 година. Със споразумението от Минск ние се опитахме да намерим дипломатическо решение. Но сега Русия торпилира всички тези усилия. Русия прояви голяма агресивност и Русия носи вина за смъртта на десетки хиляди. От тази гледна точка ние трябва безусловно да поддържаме украинците. И ако те съумеят да си върнат Крим, ние трябва да ги подкрепим.

А дали хибридната война, руската пропаганда и газовото изнудване, могат да бъдат озаптени и изцяло прекратени в Европа?

Хойсген: През последните години наблюдаваме как Русия в най-голяма степен използва хибридната война, за да наложи интересите си. Знаем това и го коментирахме и с американците, които ни казаха, че и избирането на Доналд Тръмп е било поне отчасти резултат от руска намеса. Наблюдаваме тези процеси на много места и трябва да бъдем нащрек. Досега понякога проявявахме голяма наивност. Например, когато става дума за медийната свобода. Всички ние я защитаваме, но когато пропагандата се използва до такива равнища, където вече няма никаква обективност, само и само за да се наложат интересите на един диктатор, на един извършител на военни престъпления и на престъпления срещу човечеството - ние трябва да я възпрем.

А възможно ли е това?

Хойсген: Мисля, че могат да се направят много неща. Първо - пропагандата не бива да се толерира, ние трябва да ѝ се противопоставим. После - да укрепим съпротивителните сили, което най-напред започва в образованието. В днешния свят ние трябва да учим децата в училище как да боравят със социалните мрежи, как да правят разлика между фалшивите новини и сериозните, балансирани, добре проучени обективни новини. В това отношение образованието може да свърши много работа.

Какво може да се направи срещу Русия на Балканите, където Сърбия е неин исторически съюзник? Но също така и в други източноевропейски държави, където Русия упражнява силно влияние чрез пропагандата си и чрез Православната църква?

Хойсген: Виждаме го и трябва да бъдем много по-активни, да имаме много по-голямо присъствие там. Понякога е много болезнено да гледаш как хората възхваляват Русия и дори излизат на демонстрации в нейна подкрепа, при това в държави, където най-важният инвеститор, най-важният партньор е ЕС. Според мен ние трябва да станем много по-умели в това да демонстрираме публично колко много върши Европа. В страни, където Русия е популярна, където не я заклеймяват заради онова, което върши в Украйна, в такива страни ние трябва да бъдем много по-активни. Същото е необходимо и извън Европа.

Ние трябва да покажем съвсем ясно, че това, което Русия върши в Украйна, не е някакво продължение на конфликта Изток-Запад, а грубо нарушаване на международното право според Хартата на ООН. Русия извършва посегателство срещу цивилизацията и ние трябва да го кажем без никакви уговорки.

Вие сте дипломат с огромен опит: кога според Вас е най-подходящият момент да започнат преговори и да се спре войната?

Хойсген: Както вече казах, ние опитахме всичко, за да спрем Русия и да решим украинската криза по дипломатически път. Но Путин реши да предприеме военни действия. И аз разбирам украинците, които казват: "Не можем да подпишем споразумение с Русия, защото тя не се придържа към никакви споразумения, подписани в миналото."

Трябва да разберете, че ние не можем да искаме от украинците да подпишат споразумение със Сергей Лавров, защото знаем, че той е лъжец. Ето защо най-важното е самите украинци да поемат инициативата и сами да решат кога е време да се изработи споразумение. А ако поискат гаранции за сигурността си, аз мисля, че ние трябва да им ги предоставим.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: