Отидете към основна версия

1 313 15

Сръбският министър на отбраната призова КейФор: Спрете насилието над косовските сърби

  • сърбия-
  • косово-
  • кейфор-
  • милош вучевич-
  • нато-
  • александър вучич

Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич призова днес мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФор да спре насилието и терора над сърбите в Косово и спешно да реагира на "опасните заплахи" на косовския премиер Албин Курти, предаде Танюг.

Той подчерта, че Курти „не уважава нито човешките права, нито установените европейски ценности“.

„Сърбия не може и няма да позволи нова "Буря", нито нов погром като този от март 2004 г., защото Сърбия е част от цивилизования свят, фактор за мир и стабилност“, каза Вучич.

В рамките на операция „Буря“ през 1995 г., хърватската войска и полиция възвърнаха контрола си над териториите, на които в този момент съществуваше непризнатата сръбска държава Република Сръбска Крайна, функционирала в периода 1991-1995 г. Тогава 250 хиляди сърби са принудени да напуснат домове си в Хърватия, а 2500 сърби се считат за загинали или изчезнали. Повод за така наречения „мартенски погром“ през март 2004 г. стана убийството на сръбско момче от албанци, което предизвика масови безредици из цяло Косово. Стотици души бяха ранени, а осем загинаха.

По-рано днес, според всекидневника „Гардиън“, Курти каза, че се притеснява, че „премахването на барикадите в Северно Косово не може да изключи жертвите“.

Северно Косово остава блокирано, а косовските сърби са на барикадите вече единадесети ден. Те настояват да бъдат освободени арестуваните косовски сърби - бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и косовските специални сили да се изтеглят от района.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: