Отидете към основна версия

4 994 75

Арктически студ, замръзнали хора: снежно бедствие в САЩ

  • сняг-
  • бедствие-
  • буря-
  • снеговалеж-
  • сащ-
  • електричество-
  • ток

Почти два милиона души са без електричество

Снимка: БГНЕС/ EPA

От три дни снежната буря „Елиът" е парализирала живота в обширни райони на САЩ, като най-тежко е положението в северозападните щати. Там, по информация на ЕнБиСи и ЕйБиСи, има над 40 загинали, като повечето от тях са станали жертва на автомобилни катастрофи, причинени от внезапното застудяване. Спасителните екипи и властите очакват броят на загиналите да нараства.

Опустошителна буря

Мащабите на бедствието, включващо снежни виелици, леден дъжд, наводнения и екстремно ниски температури, са безпрецедентни. Издадените предупреждения за опасно време засягат около 60 процента от населението на страната. Експертите посочват, че при тези ниски температури човек може да измръзне само за няколко минути, прекарани навън.

Само в щата Ню Йорк вчера са регистрирани 13 жертви на студа. Губернаторката на щата Кати Хокъл нарече бедствието „опустошително". Особено драматично е положението в град Бъфало, където скоростта на вятъра е достигнала силата на ураган, а видимостта е паднала практически до нулата. Също и спасителни екипи са били блокирани в бурята, няколко души са починали, след като екипите не са успели да стигнат до тях навреме.

В някои щати температурата на въздуха падна отчасти до минус 45 градуса по Целзий. Милиони хора са засегнати, тъй като студената вълна обхвана обширен район – от големите езера на север до Рио Гранде на границата с Мексико. Дори в слънчева Флорида в момента има мраз и студ. В Уест Палм Бийч, например, игуани са падали от дърветата, тъй като студът парализира студенокръвните влечуги.

Почти два милиона души са без електричество

Стотици хиляди американски домакинства и търговски обекти временно са били без ток – от източното до западното крайбрежие. Според сайта poweroutage.us в пиковите моменти на кризата без електричество са били временно 1,7 милиона души. Властите предупреждават за възможни нови спирания на тока заради лошото време. То причини истински транспортен по пътищата, с влаковете и на летищата – само в събота повече от три хиляди полета са били отменени.

Постепенно обаче положението в повечето от засегнатите щати се подобрява. От метеорологичната служба на САЩ съобщиха, че студеният арктически фронт се измества на север и в момента бушува над източните райони на Канада. Снеговалежите и силните ветрове обаче ще продължат, предупреждават властите.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини