Отидете към основна версия

2 544 51

Косово: Сърбия има за цел да дестабилизира страната ни

  • косово-
  • сърбия-
  • министър-
  • барикади-
  • русия-
  • отношения-
  • дестабилизация

Заяви косовският вътрешен министър във вторник

Източник: Shutterstock

Косовският вътрешен министър заяви във вторник, че Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово, като подкрепя сръбското малцинство на север, което блокира пътища и протестира от почти три седмици, предаде Ройтерс.

Сърбите в етнически разделения град Митровица, в Северно Косово, издигнаха нови барикади във вторник, часове след като Сърбия заяви, че е поставила армията си в най-висока бойна готовност след седмици на ескалиране на напрежението между Белград и Прищина.

„Именно Сърбия, повлияна от Русия, е вдигнала бойна готовност и нарежда издигането на нови барикади. “.

Сърбия отрича да се опитва да дестабилизира съседа си и казва, че просто иска да защити своето малцинство там. Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че Сърбия "ще продължи да се бори за мир и ще търси компромисни решения".

Белград заяви късно в понеделник, че в светлината на последните събития в региона и убеждението, че Косово се готви да атакува сърбите и да премахне насила барикадите, е наредил на своята армия и полиция да бъдат поставени в най-висока степен на готовност.

От 10 декември сърбите в Северно Косово издигнаха множество пътни блокади в и около Митровица и размениха огън с полицията след ареста на бивш сръбски полицай за предполагаемо нападение над действащи полицаи.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след война от 1998-1999 г., в която НАТО се намеси, за да защити етническите албански граждани.

Косово не е член на ООН и пет държави от ЕС - Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър - отказват да признаят независимостта на Косово.

Русия, историческият съюзник на Сърбия, блокира членството на Косово в ООН.

Около 50 000 сърби живеят в северната част на Косово и отказват да признаят правителството или държавата в Прищина. Те виждат Белград като своя столица.

Правителството на Косово заяви, че полицията има капацитет и готовност да действа, но чака мироопазващите сили на НАТО - КФОР, в Косово да отговорят на искането им за премахване на барикадите.

Вучич каза, че продължават разговори с чуждестранни дипломати за разрешаване на ситуацията.

В Митровица във вторник сутринта бяха паркирани камиони, за да блокират пътя, свързващ частта на града с мнозинство от сърби и тази с албанско мнозинство.

Сърбите настояват за освобождаването на арестувания офицер и имат други искания, преди да премахнат барикадите.

Етнически сръбски кметове в северните косовски общини, заедно с местни съдии и около 600 полицаи, подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили с такива, издадени от Прищина.

Инвазията на Русия в Украйна накара държавите от Европейския съюз да отделят повече енергия за подобряване на отношенията с шестте балкански страни Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, въпреки продължаващото нежелание за по-нататъшно разширяване на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини