Last news in Fakti

20 Декември, 2020 04:24 4 467 13

20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция

  • сащ-
  • франция-
  • луизиана

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии

20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция - 1
Снимка: Shutterstock

На 20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция.

Гигантското парче земя е с площ около 2 100 000 кв. км. и обхваща днешните щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западните области на Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Небраска и Канзас, както и райони, разположени на изток от Роки Маунтийнс.

Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър площ е ниска и удобна за САЩ - 3 цента, но общата крайна сума е голяма - 15 млн. долара, и изгодна за Наполеон, който се нуждае от пари за военните си кампании в Европа.

Тази територия е населена през XVIII в. от французи. През 1762 г. Франция продава тайно на Испания райони на запад от Мисисипи и остров Орлеанс. След края на 7-годишната война територия на изток от Мисисипи е завоювана от англичаните. През 1800 г. Наполеон I завладява испанските части и ги връща пак на Франция.

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии. Работи се по 4 плана, пък който успее: да се купят Източна и Западна Флорида и Ню Орлеанс; или само Ню Орлеанс; да добият права за движение на корабите към бреговата ивица и изграждане на складови бази; да се купи територия на източния бряг на Мисисипи, за да се построи американско пристанище.

На 11 април 1803 г. Франция изненадва САЩ с предложение да купят цялата провинция Луизиана. В последния ден на месеца двете страни подписват документите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке

    64 3 Отговор
    Това е паметникът на Александър Македонски! Ние сме създали този свят! Анакин Скайуокър е македонец, Лея и Люк Скайуокър също са Македонци! Само Дарт Вейдър е българин от Ситите приел тъмната страна на силата! Нашата история е като фантастична книга написана от Артър Кларк и пренесена в киното от Джордж Лукас!
  • 2 ПСР

    50 12 Отговор
    Да,сериозна покупка.С какво е била изгодна за Франция-не се сещам.
    Аляска също е закупена.Останалото-геноцид върху коренното насаление и война с Испания и Мексико,за също големи територии.

    Коментиран от #8

  • 3 Грогу

    12 1 Отговор
    Е , значи аз съм от малцинствата в македонската империя (:
  • 4 Маскари

    43 1 Отговор
    ....Не ги е срам......да продават изконна македонска земя на краварите !

    Коментиран от #11

  • 5 Иван

    15 0 Отговор
    Също и Илинойс,Индиана,Кентаки,Охайо,Мичигън.
  • 6 Иван

    13 0 Отговор
    И..........днешния щат Луиэиана също.
  • 7 Иван

    24 7 Отговор
    Американците и Хитлер финансираха.
  • 8 РЕАЛИСТ

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "ПСР":

    За да води глупавите си войни, на Наполеон са му трябвали пари. Тълпата обича да върви след психопати с мания за величие. Русия също прави грешка с продажбата на Аляска, но го оценяме от днешна гледна точка. Тогава дори руският посланик Едуард Стелк е подкупвал американски журналисти, за да не пишат срещу сделката за купуване на "куфара с лед"

    Коментиран от #12

  • 9 един от многото

    10 10 Отговор
    Скоро време очакват подаръци , от Китай или Русия. Ракети , изпратени им с въздушната поща и съвсем безплатно!
  • 10 плевен

    11 1 Отговор
    Наполеон, поне е взел някакви, и то сериозни пари. При тоталният контрол на океаните от Англия, той не е имал достъп до тези територии.А след Абукир и Трафалгар/1805/, Луизиана щяла да струва колкото кора хляб. Около 40 години по- рано, в едно сражение траяло 20 минути , Франция губи цялата Канада. Без пари. Да говориме ли за Карибите и колониите в Индия?

    Коментиран от #13

  • 11 Николов

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маскари":

    Най-после истината излезе !!!
  • 12 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Русия е нямала никаква възможност да усвой Аляска и рано или късно е щяла да я загуби ,както е загубила владенията си по западното крайбрежие на Америка
  • 13 БРЦК

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "плевен":

    Нещата не са така едностранчиви . Говориш "вещо" то без дух . Заблуждаващо този стил на изказ загина