Отидете към основна версия

43 117 434

Т-14 "Армата": Какъв е този танк и ще го използва ли Путин в Украйна

  • т-14-
  • армата-
  • танк-
  • русия-
  • украйна

Предполага се, че Т-14 "Армата" има особено здрава броня - според руски източници тя е изработена от керамика и стоманена сплав, която трябва да предпазва танка и от противотанкови оръжия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пропагандистът Владимир Соловьов твърди, че с очите си е видял модерните руски танкове Т-14 "Армата" да се насочват към фронта в Донбас. Вярно ли е това и какво се знае за този танк?

Руският танк Т-14 "Армата" вече е на територията на Донбас и се насочва към фронта в Украйна. Или поне така твърди главният пропагандатор на Кремъл Владимир Соловьов. В своя канал в Телеграм той публикува клип на танка, който той описва като "най-добрия в света", уточнявайки, че го е заснел в Донбас, където самият той е бил съвсем наскоро.

Британският военен експерт Роб Лий обаче се съмнява в достоверността на твърденията на Соловьов, пише "Евронюз". Според Лий видеото е заснето не в Украйна, а по-вероятно в Казан, където танкът се тества.

Модерен, но много скъп

Новият модерен танк беше показан за първи път на военния парад през 2015 г., но Москва не е обявила официално кога ще бъде въведен на въоръжение. Работата по новото оръжие е в ход от 2010 г. И дори се твърди, че то вече е използвано във войната в Сирия.

Теглото на Т14 е около 55 тона, пише "Евронюз", което е много по-малко от теглото на германския "Гепард" 2 (69 тона) или американския "Ейбрамс" (73 тона). По-малкото тегло означава по-висока скорост и по-дълъг пробег.

Когато Т-14 "Армата" е представен през 2015 г., експертите го определят "първата истинска иновация на Русия след разпадането на Съветския съюз". Той може да развива скорост до 90 км/ч и да изминава 500 км с един резервоар, обяснява "Фокус".

Очевидно обаче новата бойна машина има и проблеми. Експертите от "Конфликти и сигурност" пишат: "За някои руският основен боен танк Т-14 "Армата" е новаторски, революционен и военно-технологична сензация. За други това е по-скоро танк, който е твърде скъп за Русия."

Според различни източници един Т-14 "Армата" струва около 7 милиона евро. Някои дори сравняват модерното управление чрез геймпад с конзола за игри, така че танкът да е лесен за управление от млади войници.

"Реактивна" броня

Предполага се, че Т-14 "Армата" има особено здрава броня - според руски източници тя е изработена от керамика и стоманена сплав, която трябва да предпазва танка и от противотанкови оръжия. Особеност е и така наречената "реактивна броня" с "малахит" - това е взривно вещество, което е вградено в бронята и се взривява веднага след като Т-14 бъде атакуван. Това предизвиква нещо като контраатака, обяснява "Евронюз".

Основният боен танк се управлява от екипаж от трима души, но това, което го прави специален, е безпилотната кула. Тя го прави лек и маневрен, пише "Фокус". Освен това войниците, които се намират в кулата, обикновено са изложени на риск по време на атаки.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 207 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания