Отидете към основна версия

15 776 128

BBC: Скандално назначение на посланик на Украйна в България. Какво се знае за "Н.П.Олеся Илащук"

  • украйна-
  • българия-
  • посланик-
  • олеся илащук

МВнР на Киев и българското правителство нямат резерви към нейната работа

За нов посланик на Украйна в България бе назначена Олеся Илащук, която няма опит в работа нито в дипломатическия сектор, нито на публични длъжности.

На 23 декември президентът подписа указа за назначаването ѝ като извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България. Неин предшественик на тази позиция беше Виталий Москаленко.

От МВнР увериха, че г-жа Илашчук притежава необходимата квалификация за дипломатическа служба.

Българското правителство също няма резерви към нейната работа, допълват от МВнР.

В същото време украински експерти и потребители на социалните мрежи са възмутени от такова назначение.

Биографията на новия посланик на Украйна в България все още не е публикувана, но журналистите разбраха, че Олеся Илашчук преди това се е изявявала като психотерапевт и сексолог.

Министерството на външните работи в съобщение, разпространено предишния ден, твърди, че Олеся Илашчук има необходимите квалификации за завършване на дипломатическа служба.

„Според информацията, налична в Министерството на външните работи, тя е получила диплома с отличие по специалността „Краезнание“ от катедра „Международни отношения“ на Факултета по история, политически науки и международни отношения на Чернивския национален университет „Юрий Федкович“. Квалифицирана е като специалист по международни отношения, преводач. Владее отлично английски език.“ – се отбелязва в коментара.

От МВнР допълват, че след оценка на кандидатурата на Илашчук българското правителство ѝ е дало агреман, тоест съгласие за назначаването ѝ на дипломатическа служба, и "няма резерви към работата ѝ в България".

От ведомството увериха още, че назначаването на нещатни дипломати за посланици е обичайна международна практика.

„В Украйна през последните две години всички извънщатни дипломати, назначени на постовете на посланици, показаха достойни резултати в работата. Само по тях, а не по тълкувания и обиди, трябва да се оценява работата на посланика в чужбина“, заключава агенцията.

Журналистът Юрий Бутусов нарича назначаването на Олеся Илашчук за посланик „стратегически провал на България“.

„За съжаление г-жа Илашчук, която никога не се е сблъсквала нито с военното дело, нито с дипломацията, нито с политиката и няма никакъв опит в дипломатическата и дори в държавната служба, няма да може да действа адекватно за националните интереси на Украйна в тези критични месеци. .. и ще загубим много от подценяването на значението на България за нашата победа във войната“, убеден е Бутусов.

Журналистът припомни, че България разполага с големи запаси от 152 и 122 милиметрови снаряди, самоходни оръдия, мини и самоходни минохвъргачки, както и съветска бронирана техника и бойна авиация. Също така в България, според него, е важно да се правят възможно най-големи поръчки за производство на снаряди.

Бутусов напомня още, че България е от стратегическо значение в Южна Европа и Черно море.

„Но в същото време в България има много силно проруско лоби, което пречи на мащабните доставки на снаряди за Украйна. И затова качеството на украинската дипломация тук е от първостепенно значение“, добавя Бутусов.

Журналистът Виктор Шлинчак разсъждава върху минали и бъдещи назначения на дипломати, по-специално на посланика в Китайската народна република.

„Кинолог отиде в Довженко център /Националният филмов център на Украйна "Александър Довженко"/сексолог отиде в България, може би търсят китоловец за Китай? - написа той.

Източник: bbc.com

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: