Отидете към основна версия

3 715 134

Обявеното от Путин спиране на огъня разкрива двуличието му

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • бахмут

Твърденията на Украйна, че решението за спиране на огъня е просто пропаганда не са никак далеч от истината

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обявеното от руския президент Владимир Путин 36-часово спиране на огъня по случай православната Коледа разкрива двуличието му като военачалник и политик, пише испанският в. "Паис".

Решението на руския лидер, с което той цели да покаже уважението си към вярата и да демонстрира човечността си, е цинично, тъй като е едностранно. По тази причина то бе и незабавно отхвърлено от украинските власти. Говорител на Володимир Зеленски заяви ясно: спиране на огъня е възможно, само ако руските сили се изтеглят от окупираните украински територии.

Всъщност това, което поиска Путин, е Украйна да спре огъня по протежение на фронтовата линия, за да може православната Коледа (по стар стил, бел. ред) да бъде отпразнувана там, без това да създава риск за руските войници. Киев бе поставен в ситуация, в която ще трябва да се съобрази с решението на Путин, въпреки че този ход на руския президент е явно пропаганден. За истинско спиране на огъня може да се говори, само когато между враждуващите страни е имало преговори и когато е осигурен безпристрастен арбитър, който да решава споровете, отбелязва испанското издание.

Путин аргументира решението си за спиране на огъня с молбата в този смисъл на руския патриарх Кирил. Това е поредният път, в който руският религиозен лидер не действа особено адекватно, отбелязва "Паис". Не бива да забравяме, че когато руските сили нахлуха в Украйна, той призоваваше руските войници да решат веднъж завинаги украинския въпрос. Освен това Кирил демонстрира неспособността си да се адаптира към новата реалност, която се появи на бял свят, след като през 2018 г. Вселенската патриаршия разреши на Киев да има своя независима църква. В предложението си за спиране на огъня Кирил говори за "вътрешен конфликт", като игнорира по този начин факта, че на бойното поле се сблъскват две отделни държави и две отделни църкви.

Твърденията на Украйна, че решението за спиране на огъня е просто пропаганда не са никак далеч от истината, като вземем предвид, че през последните дни руските удари срещу украински граждански обекти и инфраструктура бяха особено брутални, обобщава "Паис".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания