Отидете към основна версия

1 626 71

Лондон ще бъде домакин на международна среща за руските военни престъпления в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война

В изявлението се казва, че срещата ще има за цел да увеличи световната финансова и практическа подкрепа за МНС и да координира усилията за осигуряване на всичко необходимо за разследване и съдебно преследване на извършителите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на правосъдието от цял свят ще се съберат в Лондон, за да разширят подкрепата си за Международния наказателен съд при разследването на руските военни престъпления в Украйна.

Това съобщи АП, позовавайки се на правителството на Обединеното кралство.

Според изявлението на срещата през март, чиито домакини ще бъдат министърът на правосъдието на Обединеното кралство Доминик Рааб и холандският му колега Дилан Есилос-Сигериус, ще присъства главният прокурор на МНС Карим Хан.

"Почти година след незаконното нахлуване международната общност трябва да окаже най-силна подкрепа на Международния наказателен съд, за да могат военнопрестъпниците да бъдат изправени пред съда за жестокостите, на които сме свидетели", заяви Рааб.

В изявлението се казва, че срещата ще има за цел да увеличи световната финансова и практическа подкрепа за МНС и да координира усилията за осигуряване на всичко необходимо за разследване и съдебно преследване на извършителите.

"За нас е пределно ясно, че тези престъпления не могат да останат ненаказани", заяви Есилос-Сигериус, като определи съобщенията от Украйна като "ужасяващи".

Миналата година главният прокурор на МНС Карим Хан започна разследване на руските военни престъпления в Украйна.

През декември Нидерландия изрази готовност да създаде специален трибунал в Хага, който да съди отговорните за руската агресия в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.

Свързани новини